Cei mai bogati trei sute de elvetieni au o avere cumulata cat PIB-ul Elvetiei din 2005

Data publicarii: 05-12-2006
Cele mai mari trei sute de averi din Elvetia, care apartin, in mare parte, unor cetateni straini, au sporit, in 2006, ridicandu-se la suma totala de 455 de miliarde de franci elvetieni, favorizand euforia bursiera, potrivit topului anual intocmit de revista Bilan, publicat marti si citat de AFP. Cele mai mari trei sute averi personale sau apartinand unor familii stabilite in Elvetia au fost estimate, cumulat, la 455 de miliarde de franci elvetieni, respectiv 286 de miliarde de euro, in crestere cu 14% fata de 2005, potrivit bilunarului economic.

Suma detinuta de cei mai bogati 300 de elvetieni se apropie de nivelul Produslui Intern Brut de anul trecut, de 455,6 miliarde de franci elvetieni.

In fruntea clasamentului se afla suedezul Ingvar Kamprad, fondatorul companiei de mobila Ikea, cu o avere evaluata intre 25 si 26 de miliarde de franci elvetieni, pe baza capitalizarii bursiere a grupului producator de mobilier. Averea sa a crescut cu cinci miliarde de franci elvetieni in acest an

A doua avere a tarii este "autentic" intregime elvetiana, spune AFP, apartinand familiilor Oeri si Hoffmann, proprietare ale grupului farmaceutic Roche si care au, respectiv, 20 si 21 de miliarde de franci elvetieni, potrivit aceleiasi publicatii.

Pe locul trei se plaseaza oligarhul rus Victor Vekselberg, patronul grupului producator de aluminiu Sual, care si-a anuntat fuziunea, in octombrie trecut, cu alte doua grupuri, cel rusesc Rusal si cel elvetian Glencore, urmand sa formeze, astfel, numarul unu mondial in acest sector industrial. Noul venit, stabilit la Zurich, are o avere evaluata intre 14 si 15 miliarde de franci elvetieni. Vekselberg, considerat, in prezent, detinatorul celei de-a treia cea mai mare avere din Rusia, a avut parte de o mare atentie publica in 2004, cand a cumparat noua oua Faberge, bijuterii ale tarilor, contra unei sume de peste o suta de milioane de dolari.

Mogulul rus este urmat, in clasament, de patronul grupului elvetian de biotehnologie Serono si detinatorul Cupei Americii,  Ernesto Bertarelli, a carui avere a fost estimata la 12-13 miliarde de franci elvetieni. Pe locul cinci s-a plasat familia olandeza Brenninkmeijer, care detine grupul de moda C&A, pe locul al saselea se plaseaza familia de origine greaca Latsis, care detine banca EFG, actionar majoritar al Bancpost.

Locul al saptelea al clasamentului se plaseaza familia Landolt, prin grupul farmaceutic Novartis. Familia princiara de Liechtenstein s-a plasat pe locul al zecelea. Un numar de 118 miliardari in franci suedezi se plaseaza in acest clasament.

Averile celor mai bogati oameni din Elvetia au crescut, in cursul acestui an, datorita vigorii bursei, economiei in general, precum si evolutiei pozitive a pietei imobiliare si a artelor, a explicat revista Bilan.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: