Sistemul energetic romanesc are nevoie de investitii de miliarde de euro, in functie de tintele asumate la UE (consilier ministru)

Data publicarii: 25-08-2016 | Economie

Sistemul energetic romanesc are un necesar de investitii de ordinul miliardelor de euro anual, in functie de tintele pe care si le va asuma tara noastra la nivel european, a declarat, joi, Radu Dudau, consilier al ministrului de resort si manager al proiectului.

"În prezent, lucrăm de zor la modelarea cantitativă a datelor din strategia energetică, alături de consultantul selectat. Sistemul național de energie are nevoie de investiții de miliarde de euro anual în producție, în infrastructura de transport, distribuție, consum, eficiență energetică și așa mai departe. Dorim să venim cu cifre specifice în funcție de diferite scenarii", a spus Dudău, în cadrul conferinței Focus Energetic.

Potrivit acestuia, consultanții analizează trei scenarii, în funcție de țintele de politică energetică asumate de România la nivel european.

"Un scenariu analizează situația în care, în 2020, se opresc obligațiile de politici energetice pe care le are România în momentul de față. Scenariul central este cel de aliniere la obligațiile europene, dar avem și un scenariu ambițios care face loc energiilor curate și decarbonizării, ca să vedem care vor fi costurile", a susținut managerul de proiect.

El a subliniat că, în urma analizei acestor scenarii, echipa care elaborează strategia va stabili un mix optim de surse energetice pentru România din punctul de vedere al costurilor.

Dudău a mai spus că draftul noii strategii va fi lansat în dezbatere publică la începutul lunii octombrie, urmând ca la finele lunii octombrie să existe un document final.

Consorțiul format din EY (fostul Ernst&Young) și grecii de la E3 Modelling PC a câștigat, în urmă cu o lună, licitația pentru a realiza modelarea cantitativă a datelor ce vor face parte din viitoarea Strategie Energetică a României 2016 — 2030.

Consultantul selectat va realiza modelarea matematică a datelor obținute în urma procesului de consultare publică pentru realizarea Strategiei Energetice.

În luna iulie, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, declara că proiectul de elaborare a noii Strategii Energetice a României 2016 — 2030 este în grafic.

"Documentul va conține direcții strategice și ținte de regenerabile, dar nu va stabili detalii, pentru că ar rezulta un document de sute și mii de pagini. Rolul consultantului este de a realiza modelarea matematică, iar aceasta va fi un fundament pentru finalizarea proiectului", a susținut Corina Popescu.

Potrivit acesteia, strategia energetică va fi detaliată în planurile naționale care vor fi elaborate ulterior.

Documentul final al Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, va fi publicat în jurul datei de 15 septembrie 2016, prin armonizarea aspectelor analizei calitative cu datele obișnuite prin modelare matematică macroeconomică, în cadrul analizei cantitative a sectorului energetic național, a anunțat, în luna mai, Ministerul Energiei.

Instituția a lansat spre dezbatere publică rapoartele celor cinci sesiuni de lucru, care s-au desfășurat în perioada 9 martie — 14 aprilie 2016 și care integrează informațiile obișnuite în urma procesului consultativ din cadrul etapei de analiză calitativă a sectorului energetic românesc, însumând propunerile a circa 300 de specialiști care au participat la sesiunile de lucru.

Prin aceste documente se trasează tendințele de dezvoltare și restricțiile de ordin politic și economic care trebuie considerate în procesul de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016 — 2030, cu perspectiva anului 2050. Rapoartele sesiunilor de lucru nu reprezintă, în acest stadiu, angajamentul strategic al Ministerului Energiei.

Sursa: Agerpress