Ferma romaneasca de sturioni de la Calarasi ar putea fi replicata in Kuweit

Data publicarii: Astazi, 26-08-2016 | Economie

Ministrul kuweitian al Lucrarilor Publice, Agriculturii si Relatiilor cu Parlamentul, Ali Saleh Al Omair, intentioneaza sa construiasca o ferma de crestere a sturionilor pentru productia de icre in Kuweit, cu sprijinul antreprenorilor romani care au o astfel de ferma in localitatea Dichiseni, din judetul Calarasi.

Oficialul kuweitian a vizitat în România, înainte de a fi implicat în accidentul rutier de lângă Slobozia, mai multe obiective de investiții, printre care ferma vegetală și de creștere a bovinelor Floroaica, din județul Călărași, și cea de creștere intensivă a sturionilor pentru obținerea caviarului din Dichiseni.

"În ciuda accidentului care s-a produs ieri (25 august n.r.), ministrul kuweitian a apreciat tot ceea ce a văzut în România. În prima zi a vizitei ne-am deplasat la ferma vegetală și de creștere a bovinelor de lapte Floroaica, din județul Călărași, și am vizitat expoziția de legume și fructe din Ostrov și livada Domeniilor Ostrov, județul Constanța, unde a apreciat gustul și calitatea magiunului de prune Topoloveni și a fructelor realizate de producătorii români prezenți. De asemenea, am vizitat singura unitate de creștere intensivă a sturionilor din România pentru obținerea caviarului din localitatea Dichiseni, județul Călărași, realizată de doi băieți excepționali, cu fonduri europene, prin Programul Operațional de Pescuit. Oficialul kuweitian a fost atât de încântat încât le-a cerut tinerilor să meargă să construiască și în Kuweit o astfel de fermă pentru producția de icre, asta bineînțeles în baza unui contract", a declarat vineri, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Acesta a precizat că oficialul din Kuweit a anunțat că va trimite o delegație de oameni de afaceri din țara sa pentru a lua contact direct cu producătorii români.

"Scopul meu esențial, al ministrului Agriculturii, este să invit omologii mei din alte țări pentru a-i putea pune în contact direct pe producătorii români cu cei din țările respective, în special ca să ridicăm presiunea de pe prețuri, mai ales la carnea de ovine și la cea de bovine. Din păcate, producătorii noștri vând carnea de ovine la un preț foarte jos, de 6,50 lei pe kilogram în viu, dar, ca să fie rentabili, ar trebui să obțină măcar 10 lei pe kilogram. Sunt convins că, în ciuda evenimentului neplăcut care s-a întâmplat joi, reprezentantul kuweitian a apreciat tot ceea ce a văzut în România", a adăugat șeful MADR.

Achim Irimescu susține că traumatismele cranio-cerebrale minore suferite în accidentul rutier de joi l-au determinat să își ia concediu medical vineri și luni, însă a ținut în continuare legătura cu oficialul kuweitian. Acesta a decis să plece la Frankfurt, unde avea asistența medicală asigurată, în urma fracturii de piramida nazală cu deplasare suferită.

"Eu am păstrat legătura cu ministrul și mi-am cerut scuze pentru ceea ce s-a întâmplat, iar el a replicat: "Allah, asta-i viața, sunt lucruri care se întâmplă fără voia noastră". M-a sunat și ministrul iordanian, care a fost zilele trecute în România, și mi-a urat toate cele bune. Este important să dezvoltăm cât mai mult relațiile comerciale cu miniștri din această zonă", a mai spus Irimescu.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, și omologul său kuweitian, Ali Saleh Al Omair, au suferit traumatisme cranio-cerebrale minore în accidentul rutier în care au fost implicați joi, viața lor nefiind pusă în pericol.

"Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, se deplasa într-o vizită oficială alături de omologul său din Kuwait, Ali Saleh Al Omair, în județul Ialomița, când mașina în care se aflau a fost implicată într-un accident rutier. Starea celor doi oficiali este stabilă, amândoi sunt conștienți. Miniștrii au suferit traumatisme cranio-cerebrale minore, viața lor nu este pusă în pericol", se arată într-o informare de presă a Ministerul Sănătății.

În această săptămână s-au aflat în vizită în România ministrul Agriculturii din Regatul Hașemit al Iordaniei, Dr. Rida A. Shibli, în perioada 21 — 24 august 2016 și cel din Kuwait, dar și o delegație de oameni de afaceri din Quatar.

Sursa: Agerpress