Florin Jianu: Romania trebuie sa se plaseze intre primele 20 de tari la nivel global in ceea ce inseamna sustinerea antreprenoriatului

Data publicarii: 13-09-2016 | Economie

Romania trebuie sa se plaseze intre primele 20 de tari la nivel global in ceea ce inseamna sustinerea antreprenoriatului si sa fie cea mai puternica tara din regiunea de sud-est a Europei, a declarat, marti, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu, in conferinta de lansare a "Programului de Guvernare 2016 - 2020 al Mediului de Afaceri".

"România trebuie să se plaseze ca o țară atractivă și favorabilă dezvoltării afacerilor și să fie cea mai puternică țară din regiunea de sud-est a Europei. Cred că e necesar să ne punem și o țintă cantitativă și vorbim de plasarea României în primele 20 de țări la nivel global în ceea ce înseamnă susținerea antreprenoriatului. În acest moment, în raportul Băncii Mondiale suntem pe locul 37 după rapoartele Doing Business, iar în Global Entrepreneurship Index rankings figurăm pe locul 42 în 2016', a menționat Florin Jianu.

Potrivit acestuia, statul deja își atinge limitele în ceea ce înseamnă eficiența și eficacitatea așa încât un obiectiv fezabil este transferul de autoritate din partea statului spre entități în parteneriat public privat.

"Este nevoie de o debirocratizare masivă a sistemului și am propus 2 legi foarte simple. O lege cu un articol unic prin care să se spună că statul să nu trebuie să îți solicite un document pe care deja îl deține. O a doua lege este aceea prin care statul nu trebuie să dea vreo sancțiune administrativă fără să facă o acțiune de prevenție", a precizat Florin Jianu.

Obiectivele strategice ale "Programului de Guvernare 2016 — 2020 al Mediului de Afaceri" lansat de CNIPMMR mai vizează înființarea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, protejarea investitorilor români prin susținerea eforturilor acestora de investiții și promovarea intereselor de export ale acestora, transferul de autoritate din partea statului spre entități de tip parteneriat public-privat, un sistem fiscal atractiv, reducerea șomajului în rândul populației tinere, cu vârsta până în 25 de ani, de la 24% în prezent, la sub 10% în doi ani și la sub 5% în următorii doi.

"Programul de guvernare își propune să fie primul program din ultimii 25 de ani plecat din partea mediului de afaceri. Nu mai așteptăm factorul politic să iasă cu un program prin care să ne spună dânșii ce anume avem nevoie. Cred că această schimbare de paradigmă era necesară. Trebuie să spunem noi ce avem nevoie și ce așteptăm din partea viitoarei guvernări', a precizat Florin Jianu.

Programul lansat de către CNIPMMR este structurat pe șapte capitole și a fost realizat prin consultarea membrilor Consiliului din întreaga țară.

"Programul de Guvernare 2016 — 2020 al Mediului de Afaceri" a fost deja trimis reprezentanților partidelor, urmând ca reprezentanții CNIPMMR să discute cu mediul politic aceste măsuri. Președintele CNIPMMR spune că o a treia etapă ar fi regăsirea acestor măsuri în programul viitorului guvern.

Prin programul inițiat, Consiliu Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România țintește aderarea mediului politic la principiile cuprinse în document și înțelegerea necesității unei abordări unitare, care să țină seama de nevoile micilor antreprenori.

Sursa: Agerpress