Proteste in Franta pentru a salva uzina Alstom unde a fost construit TGV-ul

Data publicarii: 15-09-2016 | Economie

Sute de persoane au protestat joi la Belfort, estul Frantei, pentru a salva de la inchidere o uzina istorica a grupului feroviar Alstom, in timp ce in paralel alte proteste se desfasoara in mai multe orase din Franta impotriva politicii sociale a Guvernului, transmite AFP.

"Alstom este Belfort. Belfort este Alstom". Sub acest slogan 700 de persoane, potrivit poliției, 1.000 potrivit organizatorilor au protestat la această uzină unde Alstom a demarat activitățile în 1879 înainte de a produce prima sa locomotivă cu aburi în 1880 și primul tren de mare viteză (TGV) în 1978.

În lipsa comenzilor suficiente, conducerea companiei a anunțat săptămâna trecută că va pune capăt producției la uzina de la Belfort până în 2018, dar s-a angajat să transfere aproximativ 400 de locuri de muncă la alte uzine din Franța.

Având în vedere apropierea alegerilor prezidențiale, Guvernul socialist, criticat deja pentru că nu face suficient pentru a stopa dezindustrializarea în Franța, a demarat discuții pe toate fronturile în încercarea de a opri închiderea uzinei de la Belfort. Statul francez, care deține 20% din drepturile de vot în Consiliul de Administrație al Alstom, caută în special actori care să facă comenzi în Franța.

La nivel național, sindicatele au făcut un apel la greve și manifestații în totaă Franța, împotriva unei reforme a dreptului muncii, votată în vară de Parlamentul de la Paris, după mai multe luni de proteste. Actul legislativ are drept obiectiv fluidizarea pieței muncii într-o țară în care rata șomajului este de 10%, însă criticii acuză legea că este prea favorabilă angajatorilor în detrimentul salariaților.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: