Cei care realizeaza venituri de peste 35.000 de euro sunt obligati sa se inregistreze ca platitori de TVA

Data publicarii: 07-12-2006
Cei care realizeaza venituri de peste 35.000 de euro sunt obligati sa se inregistreze ca platitori de TVADe la 1 ianuarie 2007, cei care realizeaza activitati economice sau prestari servicii in mod independent, respectiv in afara salariului, si ale caror venituri depasesc plafonul de 35.000 de euro sunt obligati sa se inregistreze ca platitori de TVA. Cei care realizeaza venituri din drepturi de autor nu sunt insa obligati sa se inregistreze si ca Persoana Fizica Autorizata (PFA).

Astfel, orice mica intreprindere sau societate de prestari servicii ale carei venituri vor depasi in cursul anului 2007 nivelul de 35.000 de euro este obligata sa se inregistreze la organul fiscal competent ca si platitor de TVA. Altfel li se vor calcula penalizari la sumele datorate si neachitate catre bugetul statului, au explicat pentru Adevarul spcialisti din cadrul Ministerului Finantelor Publice si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. In acest moment, plafonul respectiv este de 2 miliarde de lei vechi. In categoria contribuabililor care vor fi obligati sa se inregistreze ca si platitori de TVA intra, asadar, orice persoana care desfasoara o activitate in mod independent, adica nu este salariat.

Este bine de stiut ca acele persoane care in acest an au depasit plafonul de 2 miliarde de lei si s-au inregistrat ca platitori de TVA vor ramane astfel inregistrati si in decursul anului urmator, chiar daca veniturile realizate nu vor depasi plafonul de 35.000 de euro, valabil de la 1 ianuarie 2007. Ele pot solicita anularea autorizatiei de PFA, dar procedura este complexa si de lunga durata.

Deduceri acordate pentru veniturile realizate in 2007

Cei care se inregistreaza ca si platitori de TVA nu este obligatoriu sa fie inregistrati insa si ca Persoana Fizica Autorizata (PFA). Este cazul persoanelor care realizeaza venituri din drepturi de autor. Acestea intra in categoria celor care trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA, daca veniturile realizate pe parcursul unui an depasesc plafonul de 35.000 de euro, dar nu sunt obligate sa se autorizeze si ca PFA.

Citeste tot articolul in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: