Ministerul Energiei va promova o ordonanta de urgenta, astfel incat Primaria sa poata plati in avans subventia la incalzire

Data publicarii: 03-10-2016 | Economie

Ministerul Energiei vrea sa promoveze o ordonanta de urgenta, astfel incat Primaria Capitalei sa poata plati subventiile la incalzire in avans, iar Romgaz sa nu intrerupa furnizarea gazelor catre Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), au declarat, luni, pentru AGERPRES, surse din sectorul energetic.

"Ordonanța de urgență va permite Primăriei să plătească în avans subvenția către RADET, iar banii să ajungă, prin intermediul ELCEN, la Romgaz, astfel încât Romgaz să nu întrerupă furnizarea de gaze către producătorul de energie termică din București. Acești bani, circa 193 de milioane de lei, pot asigura fluxul financiar până la finele lunii ianuarie 2017, mai mult sau mai puțin în funcțiile de condițiile meteo", au spus sursele menționate.

Potrivit acestora, săptămâna trecută, la masa negocierilor, toți actorii implicați în acest lanț au fost de acord cu această variantă de compensare a datoriilor, însă Consiliul de Administrație al Romgaz, întrunit luni, cere asigurări din partea Ministerului Energiei că această ordonanță va fi discutată în Guvern în ședința de miercuri.

"Reprezentanții Ministerului Energiei în Consiliul de Administrație al Romgaz au arătat că o astfel de garanție nu poate fi acordată momentan, întrucât totul depinde de mulți factori de pe lanțul de avizare a ordonanței", au mai spus sursele citate.

Marți, 27 septembrie, la finalul unei întâlniri de urgență cu conducerea Romgaz și ELCEN, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, declara că alimentarea cu apă caldă a Capitalei nu va fi întreruptă în următoarele șapte zile, întrucât ELCEN a identificat resurse financiare pentru a plăti gazele furnizate de Romgaz.

"Am rezolvat problema pentru moment, deci nu vor exista sincope în alimentarea cu apă caldă a municipiului București. Situația de azi este o rezultantă a blocajului financiar între RADET și ELCEN de multă vreme, nu este o situație de astăzi. Este o problemă complexă, care presupune discuții și dialog între toți factorii implicați și nu se poate rezolva dintr-o singură perspectivă. Trebuie toată lumea să stea la aceeași masă", a spus Corina Popescu.

Potrivit acesteia, există un dialog permanent pe această temă între instituțiile guvernamentale și Primăria București.

Oficialul Ministerului Energiei a făcut apel la calm, "pentru că numai cu calm se pot rezolva aceste situații de criză".

"Am găsit posibilitatea să plătim, am identificat resurse financiare la ELCEN pentru a putea plăti gazul. Pe măsură ce vom dezvolta soluția pe termen lung, vom veni cu clarificări ulterioare", a continuat secretarul de stat.

Ea a adăugat că situația s-a rezolvat pentru cel puțin șapte zile.

Reprezentanții Electrocentrale București (ELCEN) au cerut conducerii Romgaz să continue furnizarea gazelor, urmând ca ELCEN să plătească o parte din datorie pe data de 30 septembrie, au declarat, marți, pentru AGERPRES, surse din cadrul producătorului de energie termică.

"ELCEN a cerut Romgaz o păsuire până la 30 septembrie, când ar urma să primească o sumă de bani de la Transelectrica drept bonusuri pentru cogenerarea de înaltă eficiență. Suma nu este mare, dar ar acoperi o săptămână sau două din necesarul de gaze", au spus sursele.

În dimineața zilei de 27 septembrie, a avut loc la Ministerul Energiei o ședință de urgență între reprezentanții ministerului, cei ai ELCEN și Romgaz, pe tema alimentării cu căldură și apă caldă a Capitalei. Aceasta după ce, cu o seară înainte, Romgaz a anunțat, într-un comunicat de presă, că oprește livrările de gaze către ELCEN din cauza datoriilor.

La rândul său, ELCEN va fi nevoit să oprească alimentarea cu agent termic în Capitală, dacă Romgaz nu va mai furniza gaze către producătorul de energie termică.

Sursa: Agerpress