Prima platforma colaborativa Smart City din Romania si din sud-estul Europei a atras 20 de entitati interesate

Data publicarii: 06-10-2016 | Economie

Prima platforma colaborativa Smart City din Romania si din sud-estul Europei, creata de cei mai importanti 100 de decidenti Smart City din tara noastra, a atras, pana in prezent, mai mult de 20 de entitati interesate sa-si aduca aportul, precum institutii publice, companii, ONG-uri si media, se arata intr-un comunicat de presa al initiatorilor.

Proiectul a fost dezbătut în cadrul conferinței europene "Smart City 2016 " din 3 octombrie, de la București, la care au participat peste 150 de decidenți și specialiști din diverse industrii din întreaga țară interesați de fenomenul Smart City din România.

"Evoluția fenomenului, accelerată de industria IT&C, a condus la crearea primei platforme colaborative Smart City din România și din Sud Estul Europei de către Top 100 decidenți Smart City din țara noastră. Este vorba despre o inițiativă colaborativă axată pe PPP (parteneriat public-privat). Majoritatea decidenților au declarat, însă, că funcționarea unui PPP în România este aproape imposibilă, din cauza lipsei unui cadru legal asigurator pentru părți, dar și a viciilor prevederilor existente. Un proiect de lege despre PPP stă de mai mulți ani în Parlament", se notează în comunicatul citat.

În cadrul conferinței de specialitate s-au analizat, în premieră, cele mai noi documentații despre platformele și tehnologiile Smart City la nivel european și global, comentând cele 13 proiecte Smart City care funcționează în cadrul Uniunii Europene finanțate prin fonduri structurale. Dezbaterea celor mai bune practici din domeniu a dus la concluzia că bibliografia Smart City se actualizează zilnic, propunerea organizatorilor fiind întocmirea unei biblioteci speciale, dinamice, de documentare pentru membrii Consorțiului Smart City.

"Eforturile pentru constituirea Smart City presupun o abordare holistică a culturilor urbane, o planificare atentă și de durată, culminând cu reglementările locale", a subliniat Ion Vaciu, președintele Consiliul Consultativ IT&C și inițiatorul Platformei Smart City.

Totodată, atât fostul ministru al MCSI, Marius Bostan, cât și actualul ministru, Delia Popescu, reprezentată de către directorul general adjunct al MCSI, Corneliu Mănescu, au subliniat necesitatea funcționării unei Platforme Smart City, amintind importanța primelor proiecte în acest sens: Alba Iulia, Oradea și Timișoara. Practic, inițierea unui Smart City vizează, în primul rând, colaborarea utilă în beneficiul cetățenilor a mai multor industrii esențiale: Utilități, Energie, Transport, Construcții, Ecologie, Educație, Sănătate, Cultură și Sport.

De asemenea, la conferința "Smart City 2016", Diana Voicu, președintele Institutului pentru Coexistența Digitală, dar și cercetător la Academia Română, a prezentat evoluția conceptului Smart City la nivel global, cu accent pe noutățile europene și posibilitățile de finanțare comunitare.

Specialiștii în fonduri europene, prezenți la conferința de specialitate, au subliniat câteva dintre oportunitățile de finanțare prin fonduri disponibile și anunțate de către Comisia Europeană prin vocea președintelui Jean-Claude Juncker, fonduri care mixează fondurile ESI cu cele FEIS pentru o abordare mai simplificată.

La Conferința europeană "Smart City 2016 " din 3 octombrie au participat peste 150 de decidenți și specialiști din diverse industrii din întreaga țară interesați de fenomenul Smart City din România. Dezbaterea publică realizată în spiritul Agendei Digitale a Comisiei Europene de către Consiliul Consultativ IT&C în parteneriat cu Primăria Municipiului București, Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Ambasada SUA în România, asociațiile IT&C din România și numeroase companii multinaționale și românești care susțin deja această inițiativă urbană.

Aceiași organizatori au inițiat la București, pe 27 iunie 2013, prima conferință din România dedicată Smart City, în colaborare cu oficialii Ambasadei Emiratelor Arabe Unite și Guvernului din Dubai.

Sursa: Agerpress