Modificarea onorariului din procesul pierdut de Fondul Proprietatea nu mai este in vigoare din 2015 (FP)

Data publicarii: 06-10-2016 | Economie

Modificarea onorariului care a facut obiectul procesului pierdut de Fondul Proprietatea in favoarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) nu mai este in vigoare din 2015, au declarat reprezentantii Fondului, la solicitarea AGERPRES.

* Fondul Proprietatea a pierdut procesul cu ASF, privind onorariul administratorului FP

'Hotărârea emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție se referă la o plângere administrativă înaintată de Fondul Proprietatea împotriva unei decizii emise de CNVM în ianuarie 2013. Prin această decizie, CNVM a refuzat să avizeze un act adițional la contractul de administrare aflat în vigoare între 29 septembrie 2010 și 29 septembrie 2014. Managerul Fondului a consultat soluția instanței pe pagina de internet a Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar hotărârea integrală, incluzând și motivarea, va fi disponibilă în câteva săptămâni. Odată ce hotărârea integrală va fi disponibilă, managerul Fondului va lua în considerare măsurile legale suplimentare care se impun", au spus aceștia.

Ei au precizat că Administratorul Fondului a încasat întotdeauna doar onorarii în concordanță cu avizele ASF.

"Dorim să clarificăm de asemenea că modificarea onorariului se referă la un contract de administrare care nu mai este în vigoare. Între 2010 și 2014, au fost implementate mai multe schimbări legislative, precum și schimbări în structura acționariatului Fondului Proprietatea, care au condus la adoptarea și intrarea în vigoare a unui nou contract de administrare, iar onorariul de distribuție aprobat de acționarii Fondului Proprietatea pe 23 septembrie 2014 a fost avizat de ASF și a intrat în vigoare în 2015", menționează sursa citată.

Casa de avocatură Mușat & Asociații a anunțat, miercuri, că Autoritatea de Supraveghere Financiară a câștigat definitiv procesul inițiat de Fondul Proprietatea (FP), prin care acesta a solicitat ASF să aprobe modificarea onorariului agreat cu administratorul Fondului, Franklin Templeton Investment Management Ltd.

'Litigiul a fost inițiat în anul 2012, la doi ani de la încheierea contractului de administrare dintre Franklin Templeton și Fondul Proprietatea, când acționarii Fondului au decis modificarea structurii onorariului stabilit prin contractul de administrare încheiat cu Franklin Templeton, solicitând avizul Autorității de Supraveghere Financiară pentru această majorare, potrivit dispozițiilor legale. Autoritatea a respins în 2013 solicitarea Fondului Proprietatea, refuz în urma căruia Fondul a contestat în instanță deciziile emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară', informează Mușat & Asociații, care a reprezentat ASF.

Potrivit casei de avocatură, după mai bine de trei ani de la debutul procesului, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins în mod definitiv acțiunea promovată de Fondul Proprietatea, după ce "și Curtea de Apel București a considerat neîntemeiate pretențiile Fondului'.

"Dincolo de verdictul final, apreciem că instanțele au avut răbdarea și disponibilitatea de a analiza o problematică deosebit de complexă pentru lămurirea unor chestiuni de drept dificile și cu aspect de noutate. Acestea decurg din regimul special de organizare și funcționare a Fondului Proprietatea și din atribuțiile legale pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară le are față de această societate', a declarat Gheorghe Buta, co-managing partner Mușat & Asociații.

Sursa: Agerpress