Ministrii de Finante din G20, ingrijorati de cresterea riscurilor si a populismului

Data publicarii: 07-10-2016 | Economie

Ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din tarile G20 (grupul tarilor bogate si al principalelor economii emergente) au apreciat ca economia mondiala se confrunta cu o incertitudine crescuta provocata de Brexit, de alegerile din SUA si Europa, precum si de cresterea populismului anti-globalizare, se arata intr-un comunicat publicat vineri de presedintia chineza a G20, transmite AFP.

"Incertitudinea și riscurile cu care economia mondială se confruntă au crescut în momentul în care mai multe mari economii intră într-o perioadă de alegeri generale, iar consecințele Brexit rămân incerte", a declarat ministrul chinez de Finanțe, Lou Jiwei, la finalul reuniunii miniștrilor de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din țările G20.

Cu o lună înainte de alegerile prezidențiale din SUA, candidatul republican Donald Trump continuă să câștige teren prin susținerea măsurilor protecționiste și promițând un război comercial cu China.

Fără a-l nominalizat pe magnatul american, ministrul chinez de Finanțe s-a declarat îngrijorat de acest "populism anti-globalizare", care i-a determinat pe politicieni să inventeze un anumit discurs în campaniile lor pentru a câștiga votul electorilor. "Acest lucru a creat incertitudine", a apreciat Lou Jiwei.

Reuniunea de la Washington a miniștrilor de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din țările G20 are loc în marja reuniunii de toamnă a Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale.

Sursa: Agerpress