Liviu Voinea (BNR): In Romania nu este necesara o inasprire a politicii monetare in viitorul apropiat

Data publicarii: 10-10-2016 | Economie

In Romania, in acest moment, nu este necesara inasprirea politicii monetare, deoarece economia trece prin "cea mai buna situatie macroeconomica" de la caderea comunismului iar cresterea nu a devenit inca nesustenabila, a declarat, la Washington, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Liviu Voinea, transmite Bloomberg.

Economia bazată pe consum a României nu arată semne de supraîncălzire, deși asistăm la o creștere peste potențial, dar această situație este valabilă doar de două trimestre încoace, a afirmat Voinea. Acesta a adăugat că PIB-ul, care din 2010 înregistrează creștere în fiecare an, ar urma să urce cu 5% în 2016, conform estimărilor BNR.

"Finalizăm procesul de redresare. Potențialul economic ar putea de asemenea crește pe baza absorbției sporite a fondurilor europene, proiectelor de infrastructură finalizate și a participării mai ridicate a forței de muncă. Nu este necesară o înăsprire a politicii monetare în viitorul apropiat", a apreciat viceguvernatorul Băncii Naționale a României.

Potrivit Bloomberg, deși România traversează cea mai lungă perioadă de deflație, economia înregistrează creștere, datorită reducerilor de taxe. Criticii susțin că este o creștere nesănătoasă iar investițiile au fost neglijate. În 30 septembrie, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, în unanimitate, menținerea dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an, apreciind că încă nu există "semne de supraîncălzire".

De asemenea, BNR a redus rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută de la 12% la 10% începând cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2016.

Deși decizia va elibera în piață aproximativ 500 de milioane de euro (559 milioane de dolari) luna aceasta, temerile privind proiectul de lege care ar permite conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric a determinat băncile să facă provizii de euro. În acest context, leul s-a depreciat cu 1,5% față de moneda europeană, cel mai semnificativ declin săptămânal din ultimii trei ani.

"Deocamdată, declinul nu este semnificativ în ceea ce privește volatilitatea pe piața valutară. În principiu, băncile cumpără valută pentru a-și întări poziția activelor în valută, anticipând unele inițiative legislative. Este reacția sectorului bancar, vom vedea dacă durează sau nu", a afirmat Voinea.

Acesta a adăugat că economia României a devenit mai rezistentă la șocuri, depozitele bancare sunt în creștere și împrumuturile în lei reprezintă acum o pondere mai mare în totalul creditării.

Agenția de evaluare financiară Standard&Poor's a confirmat vineri ratingul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung și scurt, în valută și în monedă locală, la BBB minus/A-3, cu perspectivă stabilă. Este cel mai scăzut din categoria "investment grade" (recomandat pentru investiții). Acest nivel este prea scăzut, susține Voinea, care consideră că situația țării este mai robustă decât evaluarea agențiilor. "Există și unele riscuri, dar ele sunt gestionabile. Având în vedere fundamentele noastre, suntem subevaluați", susține viceguvernatorul Băncii Naționale a României.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: