Schimbarea orei de iarna si efectul in economie si consumul energiei electrice

Data publicarii: 17-10-2016 | Economie
Trecerea la ora de iarna ce se va produce la finalul lunii octombrie vine si cu efecte asupra consumului de energie electrica. De la consumatorii casnici care vor fi nevoiti sa utilizeze mai multa energie electrica pentru a lumina casele, pana la companiile ce vor inregistra un consum mai mare de energie in aceasta perioada, exista o serie de studii in jurul acestui subiect si eficienta sau nu a trecerii la ora de vara si apoi la ora de iarna. 
Principala idee de la care a plecat DTS a fost aceea de utilizare la maxim a energiei soarelui. De la tara la tara, acest consum energetic difera. Tarile cu zile mai scurte, mai friguroase pe timp de iarna au cel mai mult de castigat din aceasta schimbare, tinand cont de faptul ca acest consum de energie atinge un maxim seara cand o ora de iluminare a casei are un impact semnificativ asupra consumului de energie electrica.
In anul 2006 Indiana a trecut la sistemul DST pentru prima data. Kotchen si colega sa Laura Grant au facut o analiza asupra consumului de curent electric. Concluzia a fost aceea ca aceasta schimbare a dus la o crestere a consumului cu 1%, cu un cost suplimentar de $9 milioane. Desi trecerea la ora de vara scade consumul necesar pentru iluminarea caselor, consumul creste pentru a racori casele in noptile de vara si pentru a le incalzi in diminetile de toamna.
Jeff Dowd impreuna cu cei de la Departamentul de Energie al Statelor Unite au facut investigatii privind consumul energetic la nivel national. Au publicat in octombrie 2008 un raport conform caruia exstinderea DTS cu patru saptamani a dus o economie de 0.5% / zi la consum, sau 1.3 trilioane Wh in total. Aceasta energie poate fi utilizata pentru a alimenta 100,000 de case timp de un an. Ei au luat in calcul atat gospodariile cat si zonele comerciale.
Pentru a trece la ora de iarna, romanii se vor uita la ora exacta in noaptea ce leaga lunile octombrie si noiembrie si vor da ceasurile cu o ora in urma. Daca doriti sa beneficiati la maxim de lumina naturala si pentru a reduce consumul de energie pe timp de iarna pot fi aplicate cateva masuri:
- Foloseste lumina artificiala atunci cand ai nevoie de ea: atunci cand se intuneca devreme parca simtim nevoia sa tinem mai multe lumini aprinse, o perioada mai mare de timp. Pentru locuinte, este important ca lumina sa stea aprinsa in camera / camerele in care stam iar atunci cand parasim o zona, sa nu uitam sa inchidem lumina. Pentru spatiile de birouri si comerciale dar si pentru scarile blocurilor, o idee o reprezinta instalarea senzorilor de miscare. In acest fel, lumina vas ta aprinsa exact cat este nevoie;
- Beneficiaza la maxim de lumina naturala: lumina naturala nu costa si, de aceea, atat cat dispunem de ea este bine sa o folosim la maxim. Astfel, evita sa tragi draperiile / jaluzelele atunci cand lumina de afara este suficent de puternica iar la birou, asigura cat mai multa lumina naturala prin amplasarea geamurilor;
- Nu uita gadgeturile, electronicele si electrocasnicele in priza. Cand se trece la ora de iarna, timpul petrecut afara se reduce. Stam mai mult in fata televizorului, a calculatorului si este important sa mentinem consumul la un nivel mic prin folosirea rationala a acestora si decuplarea atunci cand nu le folosim.