Desi a inghitit miliarde de euro, agricultura intra in UE pe butuci

Data publicarii: 08-12-2006
agricultura pe butuciVesti proaste si la ultimul bilant privind agricultura romaneasca: partea plina a paharului se opreste doar la faptul ca in ultimii ani s-au cheltuit miliarde de euro pentru convergenta acestui sector cu fratele mai mare din UE. Partea goala, mult mai mare, ne arata un sector cu o dezvoltare mai mult decat precara, cu ferme de subzistenta ce se intind pe 75% din suprafetele arabile, mijloace de productie de prin anii ´70, forta de munca imbatranita si intr-un numar mult prea mare (aproape jumatate din populatia tarii).

Desi pana la lansarea pe "platforma" a fost considerat drept "cel mai performant ministru al cabinetului", Gheorghe Flutur nu are nici pe departe rezultate care sa motiveze aceste aprecieri. An de an, agricultura s-a facut "remarcata" prin diminuarea ponderii in Produsul Intern Brut al Romaniei.

Cheltuielile au fost uriase, iar efectele abia daca se vad (eventual cercetand cu atentie exploatatiile agricole sau complexurile zootehnice ale potentatilor ultimilor 15 ani sau apropiatilor lor).

Mai mult, numarul exploatatiilor si fermelor susceptibile de a primi fonduri europene se afla si el intr-o continua scadere. Pe cale de consecinta, degeaba ne pune UE la dispozitie zeci de miliarde de euro postaderare pentru ca noi nu vom fi in stare sa cheltuim nici un sfert din acesti bani. Nu de alta, dar comunitarii nu dau bani pe ochi frumosi ci pe proiecte si unor entitati care sa prezinte garantii solide, nu planuri fantasmagorice. Ori, in agricultura, mai mult decat in alte sectoare, e o criza profunda de proiecte eligibile. Iar cele care exista apartin de obicei unor cetateni straini care au prins gustul unor afaceri rentabile pe plaiuri mioritice.

Romania se integreaza in UE cu agricultura cea mai precara dintre toate tarile din acest spatiu economic. Anul trecut, spre exemplu, acest sector a avut o contributie negativa la PIB, de 13,9%. Ultima proiectie a Comisiei Nationale de Prognoza indica pentru acest an o infima trecere pe plus, in jurul a 0,5%, in conditiile in care agricultura inghite o mare parte din populatie. O serie de studii ale Institutului National de Statistica (INS) nu fac altceva decat sa confirme ca si politica cabinetului actual in domeniu, cu toate sumele uriase dirijate spre agricultura, poate fi catalogata drept un esec, chiar daca fostul ministru Flutur fusese la un moment dat gratulat de premierul Tariceanu drept "cel mai performant ministru al cabinetului". E drept, inainte de a deveni "platformist".

Citeste tot articolul in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: