Opt din zece utilizatori romani de dispozitive mobile efectueaza plati cu ajutorul acestora (studiu)

Data publicarii: 17-10-2016 | Economie

Romania se afla pe locul sapte din 19 tari europene ca pondere a persoanelor care efectueaza plati de pe dispozitive mobile, cu opt din zece utilizatori care platesc sau isi gestioneaza banii cu ajutorul acestora, reiese din studiul Visa "Platile digitale in 2016".

"România se află pe locul șapte la nivel european cu cea mai mare pondere a persoanelor care plătesc de pe dispozitive mobile. (...) În România, opt din zece utilizatori de dispozitive mobile (79%) efectuează plăți sau își gestionează banii cu ajutorul acestora. Peste jumătate dintre aceștia (57%) achiziționează bunuri de mare valoare, cum ar fi produse electronice sau vacanțe, iar aproape două treimi (64%) își plătesc facturile de pe dispozitive mobile", reiese din studiul citat.

Potrivit documentului, în Europa, numărul consumatorilor care utilizează în mod regulat un dispozitiv mobil — smartphone, tabletă sau wearable — pentru a plăti bunuri și servicii s-a triplat în ultimul an, de la 18% la 54%.

Primele zece țări în care plățile mobile sunt cel mai răspândite se încadrează în două categorii: piețe în curs de dezvoltare, cum ar fi Turcia și România, care au renunțat la metodele de plată tradiționale pentru a adopta mai rapid noile tehnologii, și piețe dezvoltate, în special țările nordice, care adoptă noile tehnologii în ritmuri diferite.

Din studiu mai reiese faptul că, la nivelul Europei, utilizatorii tehnologiei contactless sunt mai deschiși să adopte metode de plată mai noi decât cei care nu utilizează carduri contactless.

"Adoptarea tehnologiei contactless a avut un impact considerabil asupra schimbării de percepție în ceea ce privește plățile digitale, care au intrat în obișnuința consumatorilor. Utilizarea cardurilor contactless pe scară largă îi ajută pe utilizatori să adopte treptat cele mai noi modalități de plată", a declarat Cătălin Crețu, director general al Visa Europe pentru România, Croația, Malta și Slovenia.

Studiul indică faptul că, în rândul tuturor grupelor de vârstă, plățile contactless au devenit obișnuință. În România, 42% dintre respondenți au declarat că au folosit cardul contactless de debit sau de credit pentru a face plăți anul acesta.

Per total, 38% dintre participanții la studiu declarau anul trecut că nu au utilizat niciodată un dispozitiv mobil pentru a face plăți și nici nu intenționau. În prezent, numărul acestora a scăzut la 12%.

Studiul 'Plățile digitale în 2016' a fost realizat în mediul online, în perioada august-septembrie 2016, în 19 țări din Europa, printre care și România. Numărul total al participanților la studiu a fost de 36.843 consumatori, adică aproximativ 2.000 de respondenți din fiecare țară.

Țările participante la studiu sunt Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Israel, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia și Marea Britanie.

Sursa: Agerpress