Elita companiilor din Capitala, premiata de CCIB la editia a XXIII-a a Topului Firmelor din Municipiul Bucuresti

Data publicarii: 27-10-2016 | Economie

Topul Firmelor din Municipiul Bucuresti premiaza, in acest an, perseverenta si recompenseaza determinarea managerilor care au construit echipe solide si au zidit afaceri de elita, a declarat, joi, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), Sorin Dimitriu, la festivitatea de premiere a celor mai performante firme bucurestene.

CCIB a organizat, joi seară, cea de-a XXIII-a ediție a Topului Firmelor din Municipiul București, eveniment de referință pentru viața economică a Capitalei.

"De-a lungul anilor, am pus acest eveniment sub semnul recunoașterii și promovării performanței adevărate și oneste, al competiției ce respectă regulile jocului, al competitivității generate de un management performant, dublat de o cultură organizațională solidă. Premiem perseverența acelor manageri și antreprenori care nu au renunțat la visul lor și le recompensăm, chiar dacă doar moral, determinarea pe care au dovedit-o de-a lungul anilor în care și-au depășit limitele, au dărâmat mituri, au schimbat mentalități și percepții, au construit echipe solide și unite și au zidit, cu onestitate și tenacitate, afaceri de elită', a spus Sorin Dimitriu.

La ceremonia de înmânare a premiilor au participat, alături de manageri ai celor mai performante companii bucureștene, personalități de prim-plan din spațiul economic, academic și diplomatic din România, membri ai Guvernului, oficialități de la nivelul Instituției Prefectului, primăriilor de sector și organizațiilor neguvernamentale — asociații profesionale, camere de comerț și organizații patronale.

Laureații topului au fost stabiliți conform unei metodologii severe și complexe, aprobată și aplicată unitar la nivelul întregului sistem cameral. În stabilirea clasamentelor finale au fost luați în calcul indicatori precum cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat, calculați în baza a 16 elemente extrase din situațiile financiare depuse de companii la Ministerul Finanțelor Publice și la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Potrivit metodologiei de top, dintre cele 120.615 firme cu sediul social în Capitală, care au depus bilanțul aferent anului 2015, au îndeplinit criteriile de eligibilitate 34.390 firme, adică 28,5% din total. Dintre acestea, Camera bucureșteană a premiat 6.710 firme, adică 19,5% din totalul companiilor considerate eligibile și care reprezintă 5,6% din totalul firmelor care au depus bilanțul aferent anului trecut.

În vederea realizării unui clasament cât mai obiectiv, firmele câștigătoare sunt structurate pe șase domenii de activitate — cercetare/dezvoltare și high tech; industrie; construcții; servicii; comerț, turism; agricultură, pescuit, piscicultură și, în cadrul fiecărui domeniu, pe cinci clase de mărime: întreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici și microîntreprinderi.

''Numărul de firme premiate poate părea mare, însă acesta trebuie corelat cu o serie de date statistice care confirmă rolul pe care îl are Capitala în economia națională. Bucureștiul, al treilea oraș din regiune după Istanbul și Atena, concentrează 24% dintre comercianții activi înregistrați în România, aproape 30% din suprafața de vânzare și din desfacerile cu amănuntul la nivel național, 16% din valoarea exporturilor românești și 30% din valoarea importurilor realizate de România, circa 60% din activitatea de cercetare științifică a țării, precum și 20% din totalul salariaților consemnați la nivel național. Regiunea București-Ilfov a atras circa 56% din totalul investițiilor străine directe realizate în România după 1990 (circa 20,4 miliarde euro dintr-un total de 36,5 miliarde euro). De asemenea, cea mai mare parte a investițiilor străine directe în întreprinderi greenfield se înregistrează tot în această regiune", a precizat președintele CCIB.

În cadrul evenimentului, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București a acordat trofee de excelență companiilor care, în ultimii cinci ani, s-au clasat pe prima poziție în competiția elitelor.

De asemenea, trofeul "George G. Assan' a fost acordat firmei Fan Courier Express pentru "Brandul românesc al anului', iar trofeul "Ioan V. Socec' Agenției Naționale de Presă AGERPRES pentru "obiectivitate și profesionalism în reflectarea fenomenului economic". Trofeul Hermes pentru contribuții semnificative la dezvoltarea CCIB a fost conferit lui Sorin Dimitriu, președintele Camerei bucureștene, pentru contribuția adusă în recuperarea sediului istoric al CCIB, dar și pentru întreaga sa activitate ca președinte din 2008. Trofeul de excelență pentru management a fost conferit lui Aristide Caranda, fondatorul societății Caranda Baterii.

Sursa: Agerpress