Achim Irimescu: Agricultura romaneasca a progresat enorm datorita finantarilor aduse de aderarea la Uniunea Europeana

Data publicarii: 02-11-2016 | Economie

Agricultura din Romania a progresat enorm in ultimii ani datorita finantarilor importante aduse de aderarea tarii la Uniunea Europeana, dar si efortului bugetar national, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la deschiderea INDAGRA.

''Datorită finanțărilor importante aduse de aderarea României la Uniunea Europeană și efortului bugetar național, putem să observăm că agricultura a progresat enorm și este una performantă la nivel european. Dacă ne uităm la cifre, România este numărul 2 la producția de porumb și numărul 3 la producția de ovine, iar la cereale se află în primele patru locuri la nivel european", a spus Irimescu.

Potrivit acestuia, România a beneficiat în perioada 2007 — 2013 de o finanțare de peste 14,5 miliarde de euro de la UE, iar în intervalul 2014 — 2020 finanțarea depășește 20 de miliarde euro.

"Alături de finanțările europene, și cu alte șapte miliarde euro de la bugetul național, România a reușit să performeze. Dacă facem o comparație cu bugetul Ministerului Agriculturii până în 2007, care era la 300 de milioane de euro, finanțările au crescut până în prezent de peste 11 ori, având în vedere că, în acest an, am efectuat plăți de peste 3,4 miliarde euro și o să ajungem la circa patru miliarde de euro cu plățile pe care le efectuăm în avans", a precizat șeful MADR.

Achim Irimescu a remarcat că târgul INDAGRA din acest an reunește importanți producători de produse agroalimentare, de tehnologie de ultimă oră, precum și crescători de animale, care au adus genetică de vârf.

"Faptul că vedem aici, la INDAGRA, utilaje și tehnologie de cel mai înalt nivel arată că agricultura s-a modernizat, dar mai avem încă multe de făcut. La INDAGRA am reușit să aducem, pe lângă tehnologia de ultimă oră, și animale care arată că genetica s-a dezvoltat foarte mult în România. Am reușit, chiar și în condiții de secetă, să obținem 9 tone de hectar la porumb, ceea ce demonstrează că tehnologia își spune cuvântul. De asemenea, dacă ne uităm în cărțile de specialitate, care spuneau că oaia țurcană are 40 de kilograme, acum putem vedea animale cu greutatea dublă, ceea ce demonstrează din nou că sectorul a progresat foarte mult. Sperăm ca agricultura să aibă în continuare un rol important în economie și să contribuie la dezvoltarea mediului rural din România, deoarece este principala ofertantă de locuri de muncă în zonă", a adăugat ministrul Agriculturii.

Târgul internațional de produse și echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii și zootehniei — INDAGRA — s-a deschis miercuri, la Romexpo, și va găzdui, până pe 6 noiembrie, peste 520 de expozanți din 22 de țări, pe o suprafață de 34.000 de metri pătrați.

În perioada 2-6 noiembrie, în Centrul Expozițional Romexpo au loc trei evenimente cu participare internațională: INDAGRA — Târgul internațional de produse și echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii și zootehniei, INDAGRA FOOD — Târgul internațional pentru industria alimentară, EXPO DRINK & WINE — Târgul de vinuri, băuturi alcoolice și non-alcoolice.

Pe 4 noiembrie, Direcția Generală Dezvoltare Rurală — Autoritate de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală va organiza Conferința "PNDR 2014 — 2020 — prezent și viitor" în deschiderea căreia ministrul Agriculturii va prezenta rolul finanțărilor europene în dezvoltarea spațiului rural românesc.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: