Daraban (CCIR): Romania si SUA trebuie sa lucreze mai mult pentru a creste comertul bilateral

Data publicarii: 02-11-2016 | Economie

Romania si Statele Unite ale Americii trebuie sa lucreze mai mult pentru a creste comertul bilateral, mai ales ca produsele din agricultura aproape ca nu se regasesc deloc la importuri si exporturi, a declarat Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in cadrul Forumului VirtualUS-EU-AGRO-FINANCE for SoutheastEurope.

"Conform datelor Ministerului Economiei schimburile bilaterale dintre România și Statele Unite în primele 7 luni din 2017 ajung la aproape un miliard dolari. Exporturile României în SUA reprezintă 557 milioane de dolari, iar importurile 362 milioane de dolari. Comparând cu anul trecut sunt niveluri mai mici la importuri și exporturi ceea ce ar indica nevoia celor două țări de a lucra mult mai mult pentru a crește comerțul bilateral. Comerțul bilateral se concentrează în 3 sectoare precum calculatoare și electronică, echipamente de transport și mașinării, în timp ce produsele din agricultură și alimentație aproape că nu există", a spus Daraban.

Potrivit acestuia, TTIP ar atrage mai multe investiții americane în agricultura românească.

"La nivelul lunii septembrie, SUA se află pe locul 11 în topul țărilor care investesc în România, ceea ce reprezintă 2,34% din totalul investițiilor străine. Conform Eurostat, în România sunt 6.500 de companii care exportă în afara UE, dintre care mai puțin de 1.000 exportă în SUA, număr care este foarte mic comparativ cu potențialul. Ar trebui acordată o atenție mai mare Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) negociat între UE și SUA, ceea ce ar atrage mai multe investiții în agricultura românească și să stimuleze comerțul dintre cele două țări", a mai afirmat președintele Camerei de Comerț.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: