Andreea Paul: Misu Negritoiu ar trebui sa-i demita pe toti angajatii ASF numiti politic

Data publicarii: 02-11-2016 | Economie

Seful Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, ar trebui sa-i demita in 24 de ore pe toti angajatii institutiei care au fost numiti pe criterii politice si sa denunte contractul de munca de la nivelul ASF care prevede acordarea de salarii compensatorii, se arata intr-o declaratie de presa a deputatului Andreea Paul, remisa, miercuri, AGERPRES.

"Dacă e adevărat ceea ce spunea domnul Mișu Negrițoiu ieri (marți — n. r.) în spațiul public, deși eu nu cred, următoarele lucruri ar trebui să fie firești: 1. Denunțarea contractului său de mandat/colectiv de muncă în 24 de ore cu privire la clauza referitoare la salariile compensatorii, atât pentru el, cât și pentru toți angajații ASF. Sunt sigură că nu i-a impus nimeni cu sila astfel de clauze lui însuși. 2. Odată eliminate privilegiile necuvenite, poate curăța ASF de politicianism fără plata salariilor compensatorii. Dacă a constatat politizarea ASF după mai bine de doi ani de când e președintele ASF atunci, în 24 de ore, să-i demită pe toți cei angajați pe criterii politice, nu profesionale, inclusiv soții, soțiile, copiii și alte cumetrii politice, începând cu propriul său consilier personal, Marian Sârbu", a susținut Andreea Paul.

Marți, Mișu Negrițoiu a declarat că tensiunea apărută în ultimul timp pe piața asigurărilor și situația la care s-a ajuns au fost cauzate de o mare vulnerabilitate, anume numirile politice în funcții executive la ASF.

"Instituția noastră are o mare vulnerabilitate pe care am semnalat-o în urmă cu doi ani acelorași comisii, pe care cred că le-am și enervat: numirile politice în funcții executive. Asta e o mare vulnerabilitate și, până la urmă, acest lucru a amplificat tensiunea și s-a ajuns la această situație. Executivul trebuie să fie profesionist și independent. Eu sunt numit politic, dar nu pe poziție politică. Legea, prin criteriile de selecție, diferențiază și te separă de influența politică. Numirile politice sunt făcute, trebuie făcute și vor fi făcute în continuare de Parlament, la nivelul Consiliilor Administrative, dar nu în poziții de execuție", a precizat președintele ASF.

Totodată, el a catalogat discuțiile pe tema pachetului salarial compensatoriu drept "derizorii" și a ținut să precizeze că nu dorește să beneficieze de niciun fel de salarii de acest fel.

"Discuțiile pe tema compensațiilor mele salariale au ajuns în derizoriu. Am o carieră de 25 de ani, din care 10 ani de funcționar public. Nu cred că veți găsi în spate interese pe care le-am urmărit și nici acum nu urmăresc acest lucru. Am venit aici pentru că am vrut să împărtășesc din experiența mea în construcția instituțională și cred că am făcut un lucru bun. Mă interesează lucrurile pe care le-am lăsat în spate. Nu m-a interesat niciodată partea financiară sau durata mandatului, ci să fac treabă. Nu am niciun pachet financiar, nu vreau să fac apel la niciun fel de salarii compensatorii și care nici nu există. Tocmai asta mie îmi arată micimea nivelului la care se poartă discuția. Nu despre asta vorbim", a afirmat Negrițoiu.

Luni, președintele Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare din Camera Deputaților, Mihai Tudose, a adus în discuție salariile compensatorii pe care președintele ASF ar urma să le încaseze, în cazul revocării.

"Eu, din câte știu, funcționează încă acea impozitare cu 85% în domeniu. Și chiar dacă le-ar lua, este un drept pe care cel în cauză îl primește dacă este dat afară din motive neimputabile lui. Noi tocmai propunem eliberarea din funcție din motive imputabile lui. Prostul management este un motiv imputabil. Și, atunci, s-ar putea să nu le primească", a explicat Tudose.

Deputatul Andreea Paul a declarat, în cadrul ședinței comisiilor reunite, că, potrivit Contractului Colectiv de Muncă din ASF, un angajat disponibilizat încasează opt salarii compensatorii. Potrivit acesteia, președintele ASF are un salariu de 13.000 de euro lunar, iar cele opt salarii compensatorii ar însuma 104.000 euro.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: