Costin (BNS): Avem o piata a muncii imbatranita, care nu ofera nicio perspectiva de evolutie economica si sociala a tarii

Data publicarii: 02-11-2016 | Economie

Piata muncii din Romania este imbatranita si nu ofera nicio perspectiva sanatoasa de evolutie economica si sociala pentru tara noastra, a declarat, miercuri, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.

"Piața muncii, așa cum arată ea astăzi în România, nu oferă nicio perspectivă sănătoasă de evoluție economică și socială pentru această națiune. Cu o piață a muncii îmbătrânită, un sistem de administrare a pieței muncii care este rămas încă din mileniul trecut, neadaptat la nevoi, la schimbări, cât rudimentarism există în România în ceea ce privește înregistrarea muncii zilierilor, câtă muncă la gri și câtă muncă la negru are în continuare România, din cauza acestui sistem rudimentar de administrare a pieței muncii! Cu o educație vraiște, cu un sistem public de sănătate de asemenea în pioneze, nu facem nimic altceva decât să alimentăm acest continuu proces de migrație a cetățenilor cu vârsta de muncă din România", a spus Costin, la Congresul Național al BNS.

El a susținut că blocajul poate fi depășit doar dacă tinerii vor fi sprijiniți inclusiv de către cei în vârstă.

"Celor mai în vârstă le spun: 'Lăsați blazarea la o parte, pentru că, dacă nu începem să-i înțelegem mai repede pe tineri, să-i sprijinim, să punem în valoare energiile și capacitățile lor, nu vom avea un sistem public de pensii capabil să plătească amărâtele astea de pensii de astăzi!'", a subliniat Costin.

Liderul BNS a amintit că blocul sindical pe care îl reprezintă a depus în Parlament încă de acum doi ani o inițiativă de modificare a Codului muncii, care încă se discută în prezent.

"Inițiativa civică de modificare a Codului muncii are aproape doi ani de când am depus-o la Parlament, cu circa 200.000 de semnături în spate, la Senatul României. Astăzi se află încă în Parlament, de această dată în Comisia de muncă din Camera Deputaților, ultima comisie de dinaintea plenului Camerei, când ar trebui să știm ce se va alege cu această inițiativă", a menționat acesta.

Costin a enumerat alte proiecte legislative aflate în Parlament care ar putea aduce îmbunătățiri pe piața muncii.

"În față avem un proces electoral în România. Pot să spun că stânga românească a ratat o oportunitate extraordinară în cursul acestui an, având în Parlament inițiativa civică de modificare a Codului muncii și alte proiecte-cheie pe care tot noi le-am dus acolo. Mă refer la Legea negocierilor colective, un proiect de lege al conflictelor de muncă — pentru că știți că astăzi dreptul la grevă este restricționat în România. Nu mai discutăm de greve, ci de revolte în România. Atâta vrem — și suntem în topul mondial în ceea ce privește instabilitatea forței de muncă și starea conflictuală în relația dintre angajator și angajat. Dar aceasta nu înseamnă și investiții solide, pe termen mediu și lung. Mai avem în Parlament un proiect de lege privitor la ratificarea mecanismului plângerilor colective pentru a ne da posibilitatea de a semnala abuzurile în aplicarea Cartei sociale europene", a adăugat președintele BNS.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: