Delia Popescu (MCSI): Implementarea rapida a tehnologiei 5G si trecerea la societatea GigaBit sunt o necesitate, nu o optiune pentru Romania

Data publicarii: 03-11-2016 | Economie

Implementarea rapida a tehnologiei 5G si trecerea la societatea GigaBit reprezinta o necesitate si nu o optiune, iar Romania trebuie sa fie ambitioasa pentru a recupera decalajul digital fata de alte tari, a declarat, joi, in cadrul Forumului International Romania Digitala - Industrie 4.0, ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, Delia Popescu.

'Cea de-a patra revoluție industrială are la bază un factor determinant, și anume utilizarea potențialului datelor. Acesta presupune ca mediul științific, sectorul industrial și autoritățile publice române să utilizeze din ce în ce mai mult aplicațiile cloud computing, pentru a avea acces la infrastructuri de date europene, mondiale, esențiale pentru desfășurarea propriilor activități (...) Este deosebit de important ca românii și companiile din România să aibă acces la infrastructuri de date și la servicii bazate pe cloud computing, deoarece acestea asigură competitivitatea în economia digitală. Implementarea rapidă a 5G și trecerea la societatea GygaBit sunt o necesitate, nu o opțiune. România trebuie să fie ambițioasă pentru a recupera decalajul digital față de alte țări, dar și pentru le oferi cetățenilor și întreprinderilor sale acces la infrastructură de ultimă generație, astfel încât să beneficieze de serviciile și aplicațiile inovatoare și să fie competitive. România a depus eforturi deosebite pentru a dezvolta proiecte ambițioase, precum Ro-Net, GovItHub, CyberCrime', a menționat Popescu.

Ministrul Comunicațiilor a subliniat, totodată, că accesul la infrastructurile de date trebuie să facă în condiții ridicate de securitate, în timp ce în contextul Strategiei Europene privind Piața Unică Digitală, interesele economice colective ale consumatorilor români sunt foarte importante.

'În egală măsură este important ca accesul la infrastructurile de date să se facă în condițiile unui nivel ridicat de securitate, de portabilitate a datelor și de interoperabilitate. Agenda europeană în domeniul digital este una extrem de aglomerată. În cursul acestui an Comisia a lansat, în contextul Strategiei Europene privind Piața Unică Digitală, o serie de propuneri legislative și non-legislative care vor genera modificări majore în modul în care trăim, învățăm, lucrăm, interacționăm între noi și ne dezvoltăm. Apreciez că aceste propuneri sunt deosebit de importante pentru protejarea intereselor economice colective ale consumatorilor români, pentru îmbunătățirea accesului la bunuri și servicii online în Europa, pentru eliminarea discriminărilor geografice nejustificate, pentru asigurarea unor condiții de concurență echitabile pentru actorii de pe piață și stimularea investițiilor în rețelele de bandă largă de mare vitează, precum și pentru eliminarea supra-taxelor de roaming și pentru abordarea eficientă a spectrului radio', a spus Delia Popescu.

Pe de altă parte, oficialul a susținut să România va contribui la prioritățile asumate de Comisia Europeană pentru o digitalizare a societății și economiei românești.

'România a declarat susținerea fermă a priorităților Comisiei Europene, deoarece digitalizarea este viitorul societății și al economiei noastre. Aceasta presupune un proces complex la care toți trebuie să ne adaptăm. Obiectivul nostru este să stabilim cadrul legislativ pentru ca cetățenii și companiile românești să aibă încredere în serviciile publice, electronice și să aibă acces la acestea într-o manieră facilă și permanentă. În acest fel, nu numai că vom îmbunătăți serviciile și vom reduce costurile, dar vom eficientiza procesele de lucru și vom dezvolta o comunicare activă, transparentă și eficientă între cetățeni, întreprinderi și administrația publică', a menționat ministrul Comunicațiilor.

Comisarul european pentru economia și societatea digitale, Günther H. Oettinger, participă, joi, în cadrul Forumului Internațional România Digitală — Industrie 4.0, eveniment organizat la Palatul Victoria.

Oettinger va avea și o întâlnire de lucru cu ministrul român al Comunicațiilor, Delia Popescu, iar la finalul acesteia sunt programate declarații comune ale celor doi oficiali.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: