Günther Oettinger: Romania va fi un actor important pe piata digitala europeana

Data publicarii: 03-11-2016 | Economie

Romania va deveni un actor important pe piata digitala europeana si la planul nostru de a avea o Uniune Europeana activa, a declarat, joi, in cadrul Forumului International Romania Digitala - Industrie 4.0, Comisarul european pentru economia si societatea digitale, Günther H. Oettinger.

'România va fi un actor important pe această piață digitală. Trăim o revoluție digitală. Acum, există un transfer la tehnologiile digitale care au început să meargă în toate sectoarele din societate și din economie. Țara dumneavoastră are un sector foarte bine digitalizat. Băncile sunt digitalizate, mediile sunt digitalizate. Totul se schimbă. Toată industria se află în această transformare. Partenerii noștri americani au o strategie clară, au datele, au creativitate, au fime ca Facebook, Google, Qualcomm, Cisco, care cu creativitatea incredibilă din California cuceresc întreaga lume. Dacă Europa nu încearcă să se dezvolte va fi strivită. Avem nevoie de o strategie comună, de o coloană a Uniunii Europene. România va participa activ la planul nostru de a avea o Uniunea Europeană activă', a afirmat Oettinger.

Oficialul european a susținut că strategiile digitale trebuie să devină unice la nivelul Uniunii Europene, iar un program unic de cercetare la care să participe toate institutele de profil este necesar.

'Dacă România construiește mașini și bunuri, atunci ele sunt licențiate în România și se pot construi în toate țările Uniunii și pot fi exportate acolo. Vorbim aici despre alimente, produse viticole, mașini, produse agricole. Țări ca Elveția, Balcanii de Vest, Serbia sunt asociate și ele. Încă suntem cea mai mare piață din lume, dar ce nu avem este o piață unică digitală comună. Nu totul trebuie să fie europenizat în Europa, dar strategiile digitale trebuie unicizate și au sens în Europa. În cazul cercetării, indiferent că este vorba despre robotică sau tehnologie cuantică sau nano-electronică, toate acestea sunt prea mari pentru un singur stat membru. Pentru o singură firmă este prea costisitor, dar printr-un program comun de cercetare, toate institutele de cercetare din Europa pot fi adunate într-un singur punct. Invit țara dumneavoastră și universitățile relevante și cunoscute și institutele de cercetare să se implice în proiecte de interes comun', a menționat comisarul european.

Acesta a adăugat că Uniunea Europeană este pregătită pentru dezvoltarea tehnologică, în acest sens unul dintre planuri fiind lansarea, în următori ani, a tehnologiei 5G.

'S-a spus, pe bună dreptate, că în România există infrastructură de bandă largă. România este o țară mare, există mult spațiu. Agricultura este importantă atât pentru România, cât și pentru restul lumii. Digital Farming este pe drum. Infrastructura este foarte importantă. Sunt foarte multe spații care nu sunt acoperite de semnal 3G și 4G. Avem nevoie de un plan comun de dezvoltare. Partenerii noștri sud-coreeni vor introduce 5G în 2018. Avem un plan pentru ca și noi să facem acest lucru și să vedem cum facem să acordăm aceste frecvențe de 700 Mhz. Doar atunci, telemedicina poate funcționa, la fel connecting cars și connecting tracks etc. În ultimii ani, la Dacia s-au întâmplat lucruri care tind să devină o minune. Acum apar autovehiculele electrice și pentru a putea susține asta, avem nevoie de ingineri și informaticieni. Avem specialiști în România, mai mulți decât oriunde în lume. La Silicon Valley întâlnesc mulți informaticieni români care fac acolo lucruri extraordinare. Este important ca specialiștii români să lucreze la dezvoltarea României. Avem nevoie de învățământul dual, pentru ca tinerii care aleg să meargă la Dacia, la Renault, să urmeze și învățământ, dar aproape de domeniul ales', a subliniat Gunther Oettinger.

Comisarul european pentru economia și societatea digitale, Günther H. Oettinger, participă, joi, în cadrul Forumului Internațional România Digitală — Industrie 4.0, eveniment organizat la Palatul Victoria.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: