UPDATE BNR a decis, vineri, mentinerea dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an

Data publicarii: 04-11-2016 | Economie

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, vineri, mentinerea dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

De asemenea, CA al BNR a decis gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar.

Dobânda de politică monetară este nemodificată din luna mai a anului trecut.

Pe de altă parte, Consiliul de Administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, noiembrie 2016, document care va fi prezentat publicului într-o conferință de presă organizată în data de 10 noiembrie 2016.

Potrivit Băncii Naționale, rata anuală a inflației a scăzut, în luna septembrie 2016, la—0,6 la sută, ușor sub nivelul prognozat, după ce în luna august ajunsese la—0,2 la sută.

"Evoluția s-a datorat declinului prețurilor volatile ale alimentelor. Rata anuală a inflației CORE2 ajustată a rămas la 0,5 la sută. În absența efectelor tranzitorii ale tăierii cotei standard a TVA, rata anuală a inflației ar fi atins în septembrie 2016 nivelul de 0,8 la sută. Rata medie anuală a inflației a crescut, în septembrie 2016, la—1,7 la sută (de la—2,0 la sută în iunie 2016), iar cea calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum a urcat la—1,3 la sută (de la—1,7 la sută în iunie 2016). Rata anuală a inflației este așteptată să revină în interiorul intervalului de variație al țintei la mijlocul anului viitor și să se plaseze la finele orizontului proiecției în jumătatea superioară a acestui interval. Această traiectorie reflectă atât epuizarea efectelor tranzitorii ale reducerilor cotei standard a TVA și disiparea influențelor șocurilor dezinflaționiste globale, cât și presiunile inflaționiste exercitate de deschiderea graduală a excedentului de cerere agregată și de costurile salariale unitare", notează BNR.

În viziunea Băncii Naționale, riscurile și incertitudinile asociate perspectivei inflației provin atât din mediul intern, cât și din cel extern. Astfel, pe plan intern, acestea au ca principală sursă configurația bugetului pentru anul 2017. În același timp, riscurile induse de mediul extern sunt generate, în principal, de incertitudinile persistente legate de creșterea economică globală și de redresarea economică a zonei euro, în contextul trenării revigorării economiilor emergente majore, al problemelor din sistemul bancar european și al rezultatului referendumului din Marea Britanie.

În ceea ce privește creșterea economică, Banca Națională subliniază că aceasta s-a accelerat în trimestrul II până la 6%, "pe seama consumului final al gospodăriilor populației, dar și a formării brute de capital fix".

"Exportul net și-a majorat, însă, contribuția negativă la dinamica anuală a PIB. Cele mai recente date statistice arată încetinirea dinamicii comerțului cu amănuntul în primele luni ale trimestrului III, dar și accelerarea creșterii producției industriale, în special datorită ramurii prelucrătoare. Totodată, adâncirea deficitului de cont curent s-a temperat, ca urmare a amplificării intrărilor de fonduri europene. Condițiile monetare reale și-au păstrat caracterul stimulativ. Creditul acordat sectorului privat și-a accelerat ușor creșterea, în septembrie, la 1,2 la sută, inclusiv pe seama celui acordat societăților nefinanciare. Ponderea în total a creditului în lei a continuat să se majoreze, chiar dacă într-un ritm mai lent (ajungând la 56,2 la sută din total credit). Această evoluție sprijină îmbunătățirea transmisiei politicii monetare, contribuind totodată la atenuarea riscurilor la adresa stabilității financiare", se menționează în comunicatul de presă al BNR.

BNR precizează că monitorizează atent evoluțiile mediului internațional și intern, fiind pregătită să utilizeze toate instrumentele de care dispune în această perioadă de incertitudini sporite.

Minuta deliberărilor privind adoptarea deciziei de politică monetară în cadrul ședinței de vineri, 4 noiembrie 2016, va fi publicată pe website-ul BNR în data de 11 noiembrie 2016, la ora 15:00.

Conform calendarului anunțat, următoarea ședință CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 6 ianuarie 2017.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: