Borc: Romania ramane un partener de incredere al Chisinaului in procesul de reforme necesar cetatenilor Republicii Moldova

Data publicarii: 04-11-2016 | Economie

Romania ramane un partener de incredere al Chisinaului in procesul de reforme necesar cetatenilor Republicii Moldova, a declarat, vineri, viceprim-ministrul, Costin Borc, ministrul Economiei, dupa lucrarile sesiunii a IX-a a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economica intre Republica Moldova si Romania, desfasurate le Chisinau.

Conform unui comunicat al Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, remis AGERPRES, discuțiile între viceprim-ministrul Costin Borc și viceprim-ministrul Octavian Calmâc, ministrul moldovean al Economiei, au avut în vedere stadiul cooperării bilaterale economice și comerciale, perspectivele proiectelor de colaborare româno-moldovenească și situația economică actuală din România și Republica Moldova.

În marja participării la lucrările sesiunii Comisiei mixte, viceprim-ministrul Costin Borc a avut întrevederi bilaterale cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, și cu viceprim-ministrul Octavian Calmâc, ministrul moldovean al Economiei.

Cu acest prilej, a fost exprimată disponibilitatea părții române de a se implica în accelerarea tuturor proiectelor concrete, multe dintre ele în domenii esențiale — energie, infrastructură, investiții, educație, sănătate, România fiind interesată de stabilitatea și modernizarea Republicii Moldova, precum și de consolidarea instituțiilor sale.

Domeniile ale căror perspective de continuare a cooperării bilaterale au fost atent analizate sunt energie, comerț, agricultură, industrie, IMM-uri și mediu de afaceri, vamal, transporturi, dezvoltare regională și infrastructură, cooperare transfrontalieră, administrație publică, protecția mediului, apelor și silviculturii, statistică, educație, cercetare științifică și inovare, reglementare tehnică, standardizare, metrologie, acreditare, evaluarea conformității și a securității industriale, protecția consumatorului, turism, bancar.

În cadrul acestei sesiuni a Comisiei mixte au fost identificate proiectele majore de investiții care vor fi depuse în următoarea perioadă de programare (2014-2020) în cadrul Programului Operațional Comun "România — Republica Moldova". Lucrările s-au finalizat cu semnarea Protocolului Comisiei Mixte interguvernamentale de colaborare economică între România și Republica Moldova, care prevede liniile directoare ce vor fi urmate în colaborarea bilaterală. Cu această ocazie s-au semnat parteneriate de intensificare a cooperării bilaterale în domeniile protecției consumatorilor, vamal și statistic.

Viceprim-ministrul român a participat și la redeschiderea părții renovate a Muzeului Național de Artă al Republicii Moldova. Finalizarea lucrărilor de consolidare și restaurare ale sediului central "Dadiani" a fost posibilă datorită sprijinului financiar în valoare de un milion de euro, acordat în august 2016, de Guvernul României în baza Memorandumului semnat între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

La 31 august 2016, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Republica Moldova a fost de 873,06 milioane dolari, din care exportul a fost de 528,14 milioane dolari, iar importul 344,92 milioane dolari.

La 31 august, în comerțul României cu țările din afara blocului comunitar, Republica Moldova ocupa locul 4 la export și locul 8 la import. România este primul partener comercial din UE al Republicii Moldova, cu o pondere de 31,6% și ocupa locul I în comerțul exterior al acestei țări, în timp ce Republica Moldova se menține pe locul 4 ca destinație extracomunitară pentru produsele românești, după Turcia (1,3 miliarde dolari), SUA (0,7 miliarde dolari), Federația Rusă (0,7 miliarde dolari). Ca furnizor pentru piața română, produsele moldovenești ocupă locul 7 pe spațiul necomunitar, după Turcia, Federația Rusă, Ucraina, SUA, Coreea de Sud.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: