Fuziunea rapida a HVB Leasing si UniCredit Leasing a fost un pariu castigat

Data publicarii: 11-12-2006
Procesul de fuziune operationala dintre HVB Leasing si UniCredit Leasing a fost finalizat intr-un timp scurt, iar "pariul" facut a fost castigator, intrucat singurele costuri au fost legate de relocare, a declarat directorul general al UniCredit Leasing, Septimiu Postelnicu. "Noi nu efectuam o fuziune legala legala, adica nu aducem cele doua companii intr-una singura pentru a reduce costurile facturii integrarii. Am apelat la o metoda simplificata, si anume la o fuziune operationala". HVB Leasing isi va "ingheta portofoliul" si va administra doar portofoliul prezent, viitoarele cotracte fiind transferate catre UniCredit Leasing. "Nu vom avea costuri implicite, in afara cheltuielilor cu relocarea celor doua entitati", a precizat directorul general si presedintele UniCredit Leasing, Septimiu Postelnicu. Unul din avantajele fuziunii operationale a fost scurtarea timpului efectiv al unirii companiilor, a remarcat Postelnicu.

"Am facut un pariu riscant, care a iesit castigator. Am pariat pe dezvoltare si pe faptul ca fuziunea ne va amplifica rezultate, o ipoteza demonstrata de cifre", a spus seful companiei de leasing. "Am crezut cu multa tarie in varianta aceasta de fuziune rapida, de fuziune operationala si i-am convins si pe actionari sa fie ne permita o astfel de actiune, care nu este specifica grupului", a afirmat directorul general al UniCredit Leasing. Acesta a amintit de fuziunea bancilor HVB-Tiriac Bank si UniCredit Romania, care vor fuziona prin absorbtie.

"Avantajul nostru a fost ca suntem doua companii in plina dezvoltare. Daca ar fi fost in alt moment al pietei sau in alt moment al existentei companiilor, atunci s-ar fi putut discuta de o fuziune prin absorbtie, de reduceri de personal", a spus directorul general al UniCredit Leasing.

"Pana in decembrie 2006, fuziunea nu a avut niciun fel de impact negativ asupra noastra, si datorita acestui mers in paralel, care s-a dovedit a fi solutie foarte interesanta. De anul viitor, se merge doar intr-o companie, aducem toate produsele UniCredit Leasing si HVB Leasing intr-un singur portofoliu, deci vom avea aceeasi gama de produse, plus extinderile legate de noi produse", a afirmat Postelnicu. Potrivit acestuia, cea mai mare entitate de pe piata leasingului romanesc se va orienta si spre imobiliar, public, pentru echipamente energetice. Compania de leasing va mai realiza si contracte de finantare cu diversi dealeri.

"Acest proces de rebranding va incepe in ianuarie, iar brandul promovat va fi UniCredit Leasing", a spus Postelnicu. Rebrandingul tine de un proces ce va dura tot anul viitor. Desi compania se va denumi astfel inca din ianuarie, transferul de brand va dura de-a lungul anului 2007.

"Am inceput la sfarsitul lunii august si suntem in decembrie si, practic, fuziunea este incheiata", a spus reprezentantul UniCredit Leasing. "Incepem operatiunile in formula comuna din ianuarie 2007", a anuntat Postelnicu. Echipele deja functioneaza impreuna, a mai spus acesta.

"Grupul UniCredit isi traseaza acum un nou set de valori. Se creaza un holding de leasing la nivelul grupului, cu sediul la Milano. Nu s-a finalizat inca acest proiect", a precizat Postelnicu. "Pentru ca e un grup atat de mare, se vor incerca anumite sinergii", a mai spus reprezentantul UniCredit Leasing.

In urma fuziunii cu HVB Leasing, nou-formata UniCredit Leasing va detine active totale nete de 523 milioane euro si o cota de piata de 14%.

Obiectivul principal al UniCredit Leasing este mentinerea cotei de piata, intrucat 2007 este un an de consolidare. Cu toate ca nou-formata companie are target-uri ambitioase va urma o perioada de consolidare, in care vor fi diversificate produsele, a potrivit reprezentantilor companiei. Portofoliul de produse al celor doua companii include leasingul auto, leasingul de echipamente, leasingul imobiliar pentru companii si rezidential, ca si brokerajul de asigurari si managementul de proiecte imobiliare. "Suntem singura firma de leasing cu un portofoliu atat de larg", a comentat Postelnicu, in luna august.

Atat HVB Leasing, cat si UniCredit Leasing sunt lideri de piata pe anumite sectoare, a mai afirmat directorul general HVB Leasing. Legat de portofoliul nou-format din fuziunea celor doua companii, Postelnicu a declarat ca HVB Leasing si UniCredit Leasing "imbina foarte frumos" aceste produse.

Septimiu Postelnicu, fost director general al HVB Leasing, a fost numit presedintele viitoarei companii care va rezulta in urma fuziunii. Melih Mengu, fost presedinte si director al UniCredit Leasing Romania, va prelua noi responsabilitati in cadrul grupului.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a aprobat recent fuziunea prin absorbtie a HVB Bank si Banca Tiriac, precum si retragerea autorizatiei de functionare pentru HVB Bank Romania, cele doua banci urmand sa formeze Banca Comerciala HVB Tiriac de la 1 septembrie, potrivit reprezentantilor HVB Bank. Cu toate acestea, Tiriac Leasing nu va face parte din fuziune si Tiriac Leasing IFN va ramane in actuala structura a actionariatului. "Procesul de fuziune dintre UniCredit Romania si noua banca rezultata in urma fuziunii (n.r. HVB Bank si Banca Tiriac) va demara in cursul lunii septembrie a acestui an, dar nu putem inca preciza cu exactitate cand se va finaliza", a declarat recent pentru NewsIn managerul de relatii cu publicul al HVB Bank Romania, Ioana Paun.

In primele 11 luni ale acestui an, HVB Leasing si UniCredit Leasing finantasera contracte in valoare de 183 milioane euro, respectiv 193 milioane euro, a mai spus spus Postelnicu, ambele companii raportand cresteri de peste 35% fata de perioada similara a anului trecut.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: