MCSI: Serviciile e-Guvernare pot fi folosite daca internetul ajunge si in cele mai indepartate catune din tara

Data publicarii: 08-11-2016 | Economie

Instrumentele electronice, de tip e-Guvernare, prin care cetateanul are posibilitatea sa interactioneze cu statul pot fi folosite numai daca avem internet in cele mai indepartate catune din tara, a declarat, marti, intr-o dezbatere de specialitate, Sorin Muresan, seful de cabinet al ministrului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala.

'Vorbim foarte mult despre simplificarea birocrației. Toate aceste mecanisme se referă la a ușura activitatea cetățeanului în comunicarea cu Guvernul. Avem cele mai rapide viteze de broadband din lume. Discutăm de e-Guvernare și este vorba despre a utiliza aceste instrumente electronice în interacțiunea cu statul. Evident că aceste instrumente pot fi folosite numai dacă internetul se află în cât mai multe zone, chiar și în cele mai îndepărtate cătune din țară. Pe parcursul unei vieți de om, am identificat 36 de evenimente prin care cetățeanul poate intra în interacțiune cu statul. Pentru a pune la dispoziția cetățeanului accesul facil la documente, trebuie să facem cumva să eliminăm cozile, corupția etc. e-Guvernarea nu se poate face fără interoperabilitate. Putem să avem e-Guvernare, dar să nu avem securitate cibernetică. Asta înseamnă că toate aceste platforme ar putea fi utilizate și de către altcineva, iar asta duce la pierderea de resurse și la vulnerabilitatea cetățeanului', a explicat Mureșan.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică — ICI București și Asociația pentru Dezvoltarea Societății Informaționale (ADSI) organizează, marți, dezbaterea având ca temă birocrația prin e-Guvernare și utilizarea conexiunilor broadband, a tehnologiilor identității și semnăturii electronice gratuite pentru publicul larg.

Conferința, intitulată "Eliminarea Birocrației prin e-Guvernare și Inovare în Avantajul Cetățenilor — Utilizarea conexiunilor broadband și tehnologiilor identității și semnăturii electronice gratuite pentru toți cetățenii', va beneficia de participarea unor experți internaționali, precum și a reprezentanților administrației publice.

Sursa: Agerpress