Ceremonie la Oslo: Economistul Muhammad Yunus a primit Premiul Nobel pentru Pace 2006

Data publicarii: 11-12-2006
Expertul in economie Muhammad Yunus din Bangladesh, supranumit si bancherul saracilor, a primit duminica, in cadrul unei ceremonii la Oslo, Premiul Nobel pentru Pace 2006, in semn de recunoastere pentru programul sau economic inovator privind oferirea de credite pentru abolirea saraciei si ridicarea nivelului de trai, informeaza agentiile Associated Press si Reuters. Muhammar Yunus imparte inalta distinctie cu banca sa specializata in acordarea de microcredite, Grameen Bank, pentru activitatea sustinuta in domeniul identificarii de oportunitati economice sociale pentru cei saraci, in special pentru femei.

"Fiecare om are atat potentialul cat si dreptul de a trai o viata decenta. Dincolo de diferitele culturi si civilizatii, Yunus si Grameen Bank au demonstrat ca pana si cei mai saraci dintre saraci pot munci pentru a-si sustine propria dezvoltare", se precizeaza in comunicatul dat publicitatii de Comitetul Nobel de la Oslo in luna octombrie in momentul anuntarii castigatorilor.

Programele speciale de microcreditare concepute de Yunus la Grameen Bank au fost orientate in special pentru sprijinirea femeilor singure si sarace ce doresc sa-si ridice prin munca standardul de viata. Microcreditul este o extensie a micilor imprumuturi, de obicei cu sume intre 50 si 100 de dolari, oferite clientilor prea saraci pentru a se califica pentru formele obisnuite de imprumut bancar.

"Cresterea economica si democratia nu pot ajunge la potentialul lor maxim daca jumatate din umanitate reprezentata de femei nu poate participa la aceste procese de pe o pozitie de egalitate cu barbatii", se mai precizeaza in comunicatul Comitetului Nobel.

Conform datelor oferite publicitatii, Banca Grameen are nu mai putin de 6,6 milioane de clienti care au realizat imprumuturi in regim de microcredit, clienti proveniti din 70.000 de sate si localitati mici din Bangladesh.

Yunus si banca reprezentata de Mosammat Taslima Begun isi impart premiul de 1,1 milioane de euro, o medalie de aur si o diploma oferite din partea Comitetului Nobel.

"Saracia este principala amenintarea la adresa pacii", a precizat Yunus in discursul sau de acceptare sustinut in fata a aproximativ 1.000 de persoane reunite in sediul Primariei din Oslo.

Noul mileniu a inceput cu un vis, liderii lumii punandu-se de acord in cadrul ONU privind adoptarea unor programe pentru scaderea in proportie de 50 % a saraciei in lume pana in 2015. "Dar, a venit apoi ziua de 11 septembrie si razboiul din Irak si am fost nevoiti sa ne trezim brusc din acest vis, atentia liderilor lumii indreptandu-se de la razboiul impotriva saraciei spre cel impotriva terorismului. Eu cred ca flagelul terorismului nu poate fi invins prin actiuni militare", a declarat el, adaugand ca Statele Unite ale Americii au cheltuit peste 530 de miliarde de dolari pentru sustinerea razboiului din Irak.

Sursa: Rompres

Ultimele stiri pe BankNews.ro: