Adrian Mitroi, despre alegerile americane: In relatiile externe va fi un reboot ca la calculator

Data publicarii: 09-11-2016 | Economie

Drama si tensiunile dintre America si Rusia sunt depasite, in relatiile externe va fi un reboot ca la calculator, iar paradigma in care operam acum e ca natiunile vor fi conduse ca niste corporatii, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice (ASE).

* LIVE UPDATE Alegeri în SUA: Donald Trump este noul președinte al Statelor Unite

*LIVE UPDATE Alegeri în SUA: America își alege cel de-al 45-lea președinte

"Rezultatul alegerilor reprezintă un punct de inflexiune hotărâtor pentru ceea ce se întâmplă în întreaga lume. Este un mesaj pentru noi toți că lumea se schimbă și că liderii noștri se schimbă mai încet decât se schimbă lumea și că națiunile au devenit mult mai interesate acum despre afacerile lor interne și mai puțin interesate de ceea ce a fost paradigma ultimilor 25-50 de ani: comerț liber, cooperare, uniune. Dacă pui în contextul a ce s-a întâmplat în Uniunea Europeană cu pierderea partenerului important înțelegi că nu numai indivizii și corporațiile dar și națiunile au devenit mai interesate, mai egoiste, mai centrate pe ceea ce se întâmplă înăuntru și mai puțin pentru afară. A trecut vremea imaginii, este vremea muncii, seriozității", a spus Mitroi.

Potrivit acestuia, națiunile astăzi trebuie conduse pe model de corporație și de business, de eficiență și de căutare de oportunități.

"Exact ăsta a fost discursul de victorie al președintelui. A fost "că eu mi-am exersat această abilitate de a vedea oportunități și oameni cu calități și le-am pus în valoare, exact asta vreau să fac și la nivel de președinte, de a căuta oportunități și oameni de valoare" ceea ce mie mi se pare foarte relevant pentru o Americă pe care noi o vedeam incapabilă să se scuture. E un mesaj și pentru noi. De exemplu, noi credeam că este multă dramă acolo la nivelul de minorități, la cei mai săraci, segregare pe diferite criterii, culmea, segregarea este doar economică, fundamental economică într-o societate și mai puțin legată de lucrurile superficiale. Oamenii merită oportunități pentru dezvoltarea lor personală și profesională. Cred că asta este magic în America și asta nu am văzut în România și nici în Europa cum o vezi în America", a mai arătat profesorul ASE.

El a mai precizat că în America oportunitățile abundă, iar asta este magic, putând să ajungi președinte doar vorbind despre națiunea ta.

"Oportunitățile abundă, asta este magic, poți să ajungi președinte fără să ai niciun fel de experiență, poți să ajungi președinte vorbind doar despre națiunea ta, poți să schimbi paradigma cu Rusia, cu Europa. Ce învechită era această dramă a unei tensiuni dintre America și Rusia și depășită. Se vede că și în relațiile externe va fi un reboot ca la calculator. Este un update complet ca la un sistem de operare, deci e un sistem de operare nou, s-a dat un reboot (restart—n.r.), sunt update-urile și driverele la zi și cred că în paradigma în care operăm de acum națiunile vor fi corporații conduse de chief executive foarte practic și foarte eficient, iar vorbele nu își mai au locul astăzi într-o lume extrem de atentă pe internet care măsoară imediat rezultatele și adevărul vorbelor tale. E un mesaj și pentru liderii noștri cred. Eu cred că rezultatul se va împrăștia peste tot, în toată lumea. Urmează alegeri în Republica Moldova, în România, și o să vedeți ce vibrație favorabilă și pozitivă cred eu că se va transmite pentru mai multă responsabilitate a liderilor. Ei sunt acolo pentru a conduce pe principii de business, onestitate și cu corectitudine și nu așa cum ne-am obișnuit să vedem", a mai spus Mitroi.

De asemenea, a mai afirmat că se aștepta să câștige Donald Trump alegerile din SUA.

"Eu mă așteptam să câștige din următorul motiv. Mă uit ce diferență substanțială este de voturi și la nivel popular și de electori. Nu au votat împotriva lui cum ai fi crezut că o să voteze cei al căror discurs noi credeam că li se adresează, latinii, musulmanii, negrii, tinerii, nici vorbă. Ei nu au votat, nu au fost deloc energizați de celălalt candidat. Înseamnă că discursul negativ nu mai are priză la un public care nu mai votează acum cu sentiment, ci votează strict pentru un refresh, un reboot, pentru un sistem de operare updatat pentru zilele astea și nu unul fără update. A trecut vremea de la Windows 7, 8.1, și Windows 10 este deja aproape învechit. Dacă nu ții sistemul de operare politic și de leadership cu toate update-urile necesare care să funcționeze la multitaskingul necesar astăzi nu ai făcut nimic", a precizat Adrian Mitroi.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: