Costin Borc: Relatiile economice dintre Romania si Iran trebuie sa creasca plecand de la experienta oamenilor de afaceri

Data publicarii: 09-11-2016 | Economie

Relatiile economice dintre Romania si Iran trebuie sa creasca plecand de la experienta oamenilor de afaceri, a declarat, miercuri, viceprim-ministrul Costin Borc, ministrul Economiei, la Forumul de afaceri multisectorial Romania - Republica Islamica Iran.

"Relațiile economice dintre România și Iran trebuie să crească. Istoric, România are o relație economică cu Iranul. Perioada de sancțiuni a întrerupt această relație. Pe experiența oamenilor de afaceri trebuie construită o relație nouă. România are un potențial deosebit de investiție și de dezvoltare. Suntem țara cu cea mai mare creștere economică astăzi. Suntem o țară în care avem industrii de foarte bună calitate și avem încă industrii care merg foarte bine. În industria de petrol și gaze avem o experiență foarte bună, la fel și în cea aeronautică", a spus ministrul Economiei.

Costin Borc a precizat că România are posibilități de dezvoltare, în parteneriat cu Iranul, a unor proiecte importante în domeniul petrolier, precum și în alte multe alte domenii, industria aeronautică având un potențial de creștere asemănător celei auto.

"Ceea ce fac statul român și statul iranian este să ofere oamenilor de afaceri cadrul, garanții că se pot face parteneriate în bune condiții. Succesul este al dumneavoastră. Sper să putem pune la punct un sistem de garanții bancare, să oferim un sprijin prin Camera de Comerț, proiecte de ajutor de stat pentru diverse investiții. Dar inițiativa este a dumneavoastră. Ideile sunt ale dumneavoastră. Succesul dumneavoastră va fi succesul economiei românești și al economiei iraniene", a spus Costin Borc.

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a organizat, miercuri, Forumul de afaceri multisectorial România — Republica Islamică Iran, obiectivul evenimentului fiind facilitarea pătrunderii companiilor românești pe piața iraniană, o piață extra-comunitară importantă pentru România, și, totodată, intensificarea comerțului de mărfuri și servicii.

"Este rândul camerelor de comerț din cele două țări să contribuie la dezvoltarea schimburilor comerciale. Anul trecut a avut loc o misiune de afaceri a CCIR la Teheran, condusă de președintele Mihai Daraban. Înainte de acutizarea sancțiunilor am avut o cooperare bună cu România și peste 670 de companii iraniene sunt înregistrate în România. Din fericire, în anul 2016, am constatat o creștere cu 60% a schimburilor comerciale dintre Iran și România comparativ cu 2015. Proiecte comune în domeniul energetic, precum și transferul de tehnologie, pot fi domenii de cooperare între noi. De asemenea, sectorul petrolului și petrochimiei are un potențial bun pentru colaborarea companiilor din țările noastre", a spus Gholam-Hossein Shafei, președintele Camerei de Comerț, Industrie, Mine și Agricultură a Iranului.

Acesta a adăugat că domeniile agriculturii și pisciculturii sunt dezvoltate în România, fiind posibilă o cooperare și în domeniul agro-alimentar. Construcțiile, producția de piese auto, cea de bunuri, producția locomotivelor, sunt de asemenea domenii de cooperare între România și Iran.

Ca urmare a aplicării regimului de sancțiuni internaționale asupra Iranului, extins și implementat la nivelul Uniunii Europene prin Regulamentul 961/2010, cooperarea româno-iraniană a stagnat iar tranzacțiile comerciale au fost afectate suplimentar, chiar și la produsele neincluse în regimul de sancțiuni, de restricțiile în planul operațiunilor bancare.

Schimburile comerciale dintre cele două state, la nivelul lunii octombrie 2015, se ridicau, conform datelor CCIR, la 166,6 milioane de euro. Exporturile României erau în valoare de 157,88 milioane de euro, iar importurile atingeau 8,72 milioane de euro.

Conform informațiilor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, la data de 31 decembrie 2015, Iranul nu se regăsea în topul celor 50 pe țări de rezidență a investitorilor cu participare străină la capitalul social. La 25 februarie 2016, conform SNIA, în România se regăsesc 164 de companii active cu cifra de afaceri mai mare de 1.000 de lei, care au un capital social iranian de două milioane euro.

Forumul a avut loc în contextul vizitei la București a ministrului Afacerilor Externe al Republicii Islamice Iran, Mohammad Javad Zarif.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: