Brexitul a facut din EMA cea mai dorita agentie de reglementare din UE

Data publicarii: 11-11-2016 | Economie

Mai multe guverne europene sunt interesate sa gazduiasca Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) dupa votul britanicilor in favoarea iesirii din Uniunea Europeana, informeaza Bloomberg.

În prezent, capitala Marii Britanii este orașul care găzduiește Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), o instituție cu aproape 900 de angajați care supervizează siguranța medicamentelor vândute în Uniunea Europeană, o piață de peste 500 de milioane de consumatori. După ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, UE ar putea să mute sediul EMA în altă țară membră.

Politicienii străini au început deja să dea târcoale, printre statele care au înaintat oferte numărându-se Suedia, Franța, Danemarca, Ungaria și Bulgaria. Pe lângă aspectele care țin de prestigiu, există și avantaje economice pentru orașele care vor găzdui agenții europene precum EMA. Angajații sunt plătiți de UE, nu de orașul gazdă, care profită și de pe urma chiriilor percepute pentru spațiile de birouri necesare pentru astfel de agenții. În plus, există beneficii și pentru afacerile locale de genul organizatori de conferințe sau hoteluri.

Marea Britanie susține în continuare că există motive pentru ca EMA să nu fie mutată precum proximitatea de Agenția de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie precum și faptul că experții furnizați de organismele britanice de reglementare se ocupă de aproximativ o treime din sarcinile EMA. Dacă EMA va fi mutată atunci statele membre vor fi nevoite să acopere deficitul de personal.

"Foarte mulți angajați vor fi nevoiți să-și schimbe pozițiile. Vorbim de o agenție de reglementare care trebuie să fie atentă la sănătatea și siguranța a sute de milioane de consumatori. Nu este de dorit ca angajații să fie atenți la alte probleme", a declarat Andrew Witty, directorul general al grupului farmaceutic britanic GlaxoSmithKline Plc.

În schimb, pentru alți producători europeni de medicamente, beneficiile mutării EMA sunt mai mari decât dezavantajele. De exemplu, grupul Novo Nordisk A/S, cel mai mare producător mondial de insulină, ajută Guvernul danez să promoveze Copenhaga, care găzduiește și sediul european al Organizației Mondiale a Sănătății. "Este evident că politicienii noștri ar trebui să promoveze mutarea sediului EMA la Copenhaga. Sunt foarte puține regiuni care pot oferi ceva similar în acest domeniu", a apreciat Mads Krogsgaard Thomsen, director științific la Novo NordiskNovo Nordisk.

Danemarca este, însă, concurată de rivali locali precum Finlanda și Suedia. Ministrul finlandez al Sănătății, Pirkko Mattila, declara luna trecută că Finlanda are atuurile necesare pentru a prelua atribuțiile EMA, care ar putea să își mute sediul la Helsinki sau Turku. La rândul său, coordonatorul național pentru știință din Suedia, Anders Lonnberg, a subliniat că Stockholm este deja orașul care găzduiește Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor, o altă agenție a UE, astfel că există șanse mari să devină și sediul EMA.

În plus, după votul în favoarea Brexit, blocul comunitar ar putea încerca să recompenseze țările din afara zonei euro pentru a demonstra că nu există discriminări între țările care utilizează euro și cele care nu sunt membre ale zonei euro. Acest lucru ar putea fi în favoarea Suediei și Danemarcei dar ar putea da o șansă și Bulgariei, Croației, României, Ciprului și Slovaciei, țări care nu găzduiesc nicio agenție UE. Adjunctul ministrului de Externe din Lituania, Raimundas Karoblis, a declarat recent că este o prioritate pentru aproape toate statele membre UE să găzduiască cel puțin o agenție de reglementare.

Cu toate acestea, cele mai mari șanse pentru a găzdui EMA le au statele importante. Premierul Italiei, Matteo Renzi oferă spațiul care a găzduit Expoziția Internațională de la Milano din 2015 drept o posibilă locație. Lyon, Strasbourg și Lille sunt candidatele propuse de Franța, a precizat purtătorul de cuvânt al Administrației prezidențiale, Stephane Le Foll. În ceea ce privește Germania, printre candidate se numără Munchen, Bonn, Frankfurt și Saarbruecken.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: