Cuprul se indreapta spre cea mai buna saptamana din ultimii 35 de ani

Data publicarii: 11-11-2016 | Economie

Pretul cuprului ar putea inregistra in aceasta saptamana cea mai mare crestere din ultimii 35 de ani, in speranta ca alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA va duce la cresterea cheltuielilor pentru infrastructura, iar cererea chineza de cupru va creste si ea, informeaza Reuters.

Cotația cuprului a crescut vineri cu 3% la finalul tranzacțiilor pe piețele asiatice, urcând pentru a șaptea ședință consecutivă și ajungând la 15% peste nivelul înregistrat la începutul săptămânii, ceea ce înseamnă cea mai bună creștere săptămânală de după 1980.

Cuprul, metal utilizat la producția de sârme și cabluri, a fost influențat de creșterea prețurilor la oțel și cărbune în China precum și de pe urma opiniilor că victoria lui Trump la alegerile precondițiile din SUA va avea un impact pozitiv peste așteptări pentru evoluția cuprului în 2017. Primele declarații ale lui Trump referitoare la creșterea cheltuielilor pentru infrastructură au fost favorabile pentru evoluția cuprului.

"Cred că am trecut dintr-o piață de tip bear, într-o piață de tip bull pentru cupru", a declarat analistul UBS, Daniel Morgan.

Ritmul în care cuprul se apreciază a fost amplificat și de faptul că cererea pentru cupru în China, cel mai mare utilizator mondial, s-a dovedit a fi peste așteptări după ce injecțiile de credit din primul trimestru au alimentat sectoarele imobiliar și al construcțiilor. De asemenea, cererea de aur venită din partea sectorului de transport a energiei din China, responsabil pentru o jumătate din consum, a crescut cu 33% în primele opt luni ale anului.

De asemenea, analiștii și-au revizuit în jos estimările privind oferta de minereu de cupru în 2017, după ce scăderile de preț înregistrate la începutul anului i-au determinat pe unii producători să închidă minele cu costuri mari.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: