Romanii se vor putea indatora 80% din venituri abia peste 20 de ani

Data publicarii: 11-12-2006
Romanii se pot indatora, potrivit normelor BNR, pana la 30% din veniturile nete lunare. In SUA, Canada, aceasta limita ajunge pana la 80% din venituri, in timp ce in majoritatea statelor UE nu exista limitari de acest gen. Gradul de indatorare poate ajunge si pana la 80% din veniturile imprumutatului, explica bancheri ai unor institutii financiare americane. "In esenta, poti sa ai datorii si de 80% din venit la mai multe banci. Pot fi banci americane si canadiene in acelasi timp si, mai mult, acestea nu stiu ce credite ai luat tu de la celelalte doua.

De pilda, poti sa aplici pentru carduri de credit cand ai salarii bune. Si chiar daca esti ulterior dat afara de la compania la care lucrezi, nimeni nu se duce sa spuna la banca sa-ti actualizeze situatia. Tu ramai cu credit cardurile - care sunt credit card-uri reale, in sensul ca tu nu ai pus nici un ban pe ele, asta si din cauza ca bancile isi iau mult mai mult risc decat in Europa", a declarat Corina Deaconu, director la Bank of Montreal. In schimb, oficialii romani sustin ca regulile de creditare sunt mult mai stricte la bancile occidentale decat in Romania.

"UE nu are asemenea norme ca la noi, o spun pe sleau. Dar acolo sunt alte cutume, obiceiuri dupa care se verifica bonitatea unui client. Daca depasesti un nivel al gradului de indatorare, ti se refuza dosarul de credit", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Intrebat cum s-a stabilit procentul de indatorare acceptat la credite - de maximum 30, respectiv 40 la suta din venit (in functie de tipul creditului), Adrian Vasilescu spune ca e vorba de practici internationale.

Desi prevederea BNR este una dintre cele mai controversate, bancherii romani cred ca, la noi, nu se va putea ajunge la un grad de indatorare de 80% din venituri mai devreme de 20 de ani. "Vom ajunge si noi ca americanii, la 80 la suta indatorarea din venit, dar va mai dura. Ganditi-va ce experienta in creditare au americanii, si ce experienta avem noi. Noi lucram pe retail de 6 ani, iar ei de zeci de ani. Cand se va forma si la noi o cultura bancara ca la ei, probabil BNR va majora plafonul de indatorare", crede Radu Gratian Ghetea, seful Asociatiei Romane a Bancilor.

Citeste tot articolul in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: