Irimescu: Romania nu isi permite sa renunte la exportul de ovine vii in tarile arabe; consumul intern este foarte scazut

Data publicarii: 15-11-2016 | Economie

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, sustine ca nu poate fi de acord cu tratamentul inuman al animalelor, dar este dificil sa se renunte deocamdata la exportul de ovine vii, in conditiile in care sectorul s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, Romania fiind al treilea producator de ovine din Uniunea Europeana.

Pe de alte parte, consumul intern de carne de ovine este de aproape 10 ori mai mic decât în țările europene.

"Desigur decizia privind exporturile de animale vii aparține producătorilor, fiind o piață liberă, Ministerul Agriculturii nu poate interveni în decizia acestora", a declarat marți, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Șeful de la Agricultură vine cu aceste precizări în contextul unor informații apărute în spațiul public potrivit cărora România ar trebui să renunțe la exporturile de animale vii în țările arabe, din cauza condițiilor la care sunt supuse aceste animale în timpul transportului.

"Regretăm că se întâmplă așa ceva, dar din momentul în care animalele sunt urcate pe vapor, responsabilitatea este în totalitate a importatorului. A renunța la exporturile de ovine vii, în condițiile în care țările arabe, în general, preferă animale vii nu face decât să ne afecteze sectorul. O soluție la îndemâna tuturor cetățenilor ar fi să se consume mai multă carne de ovine. Astfel, ar fi foarte bine dacă și în România s-ar întâmpla ca în Argentina, unde 70% din carnea de vită din această țară se consumă în Argentina. Ar fi și o dovadă de patriotism. În România, consumul de carne de ovine este foarte scăzut, de numai 2,5 kilograme pe cap de locuitor pe an, față de țările din vest unde depășește 20 de kilograme. Numai în Islanda, de exemplu, se consumă anual peste 22 de kilograme de carne de ovine pe cap de locuitor", a subliniat Irimescu.

Ministrul Agriculturii susține că unificarea federațiilor crescătorilor de animale din România ar aduce plus valoare, deoarece împreună ar putea să impună un preț, mai ales că la ora actuală carnea de ovine, în viu, se vinde la un preț foarte jos, de numai 6—7 lei pe kilogram.

"Am vorbit cu crescătorii de ovine să se unifice. Numai împreună vor putea spune că în România nimeni nu vinde la un preț mai jos de 10 lei/kilogram la berbecuți, în viu, față de 6,5 — 7 lei pe kilogram cât este prețul în prezent. Fiind un preț foarte mic sigur că și importatorii pot fi mai neglijenți la ceea ce se întâmplă pe drum. Este o chestiune sensibilă, dar, repet, din momentul în care s-a făcut tranzacția nu mai este responsabilitatea noastră, deși nimeni nu este de acord cu ceea ce se întâmplă în timpul transportului. Și eu mi-aș dori să exportăm ovinele în carcasă, însă țările arabe cer carne în viu, iar animale vii exportă și alte țări din UE, nu doar România", a explicat ministrul Agriculturii.

În opinia acestuia, în cazul în care România nu ar mai exporta în țările arabe, alte state ar profita și ar înlocui exporturile României.

România are la ora actuală un efectiv de aproximativ 14 milioane de ovine, din care 5 milioane de miei pot fi scoși anual la vânzare. În prezent, exporturile de ovine vii nu depășesc 2 — 3 milioane de capete.

În acest context, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit al UE de la Bruxelles (14-15 noiembrie 2016), unde este prezent și ministrul român al Agriculturii, Achim Irimescu, s-a propus crearea unei platforme europene privind bunăstarea animalelor.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: