Dolarul in crestere, ieri a fost cotat la 4.2246 Lei in crestere cu 0.04 bani

Data publicarii: 17-11-2016 | Finante-Banci
Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de referinta de 4,22 lei/dolar iar astazi, la casele de schimb valutar s-a ajuns la un nivel maxim istoric. Mai multe banci comerciale au afisat valoarea de 4,3 lei la vanzare, o valoare la care unii specialsti nu se asteptau.
In urma alegerilor ce s-au desfasurat in Statele Unite ale Americii, in urma carora Donald Trump a iesit invingator, dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, a urcat de la 4,18 la 4,22 lei. Pe langa moneda Americana, si moneda euro a ajuns la o valoare mare. Banca Nationala a Romaniei a afisat astazi un curs de referinta de 4,52 lei. 
Ca urmare a evolutiei dolarului american, produsele importate din afara Uniunii Europene, ar putea sa se scumpeasca. Produse ca electronice, electrocasnice, citrice, carburanti, aduse din afara acestui spatiu, vor putea inregistra o crestere ce se va resimti in buzunarele romanilor.
O serie de reactii au aparut din partea investitorilor, acestia intrebandu-se daca pietele nu s-au supraevaluat in aceasta apreciere dupa alegerile din Statele Unite ale Americii.  Monedele asiatice au afisat mai multa rezistenta fata de dolar.
Bursa japoneza a inchis miercuri in crestere cu 1,10%, indicele principal Nikkei-225 a ajuns la valoarea de 17.862,21 puncte, in crestere cu 194,06 puncte comparativ cu valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente, transmite AFP.
Bursa din Shanghai a incheiat sedinta de miercuri in scadere cu 0,06%, indicele Shanghai Composite Index a ajuns la valoarea de 3.205,06 puncte, in scadere cu 1,93 puncte fata de valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente, transmite Xinhua.
La bursa New York Mercantile Exchange - Nymex, cotatia barilului de petrol light sweet crude cu livrare in luna decembrie a crescut cu 2,49 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 45,81 dolari. Bursa de la Frankfurt a inchis marti in crestere cu 0,39%, indicele principal DAX 30 a ajuns la valoarea de 10.735,14 puncte, in crestere cu 41,45 puncte comparativ cu valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente, transmite EFE. Bursa de la Paris a inchis marti in crestere cu 0,62%, indicele principal CAC 40 a ajuns la valoarea de 4.536,53 puncte, in crestere cu 9,09 puncte comparativ cu valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente.
Reuters arata ca planul presedintelui ales Donald Trump de a taia taxele si de a creste investitiile in infrastructura va duce la impulsionarea cresterii economice, in timp ce propunerea sa de a deporta milioane de imigranti si de a scumpi importurile va creste inflatia. Acest tablou creeaza perspectiva ca banca centrala americana sa majoreze dobanda-cheie mai repede decat era anticipat, fapt ce duce la aprecierea dolarului. In timp ce plasamentele in dolari sunt din ce in ce mai atractive pentru investitori, exista riscul ca intarirea monedei americane sa-i determine sa scoata banii din pietele emergente si sa-i aduca in SUA. 
Desi a rezistat la presiunile externe mai bine decat celelalte monede din regiune, este de asteptat ca tendintele depreciative ale leului sa continue. Trebuie avut in vedere ca, la randul ei, cererea de valuta a importatorilor se va amplifica odata cu apropierea de perioada sarbatorilor de iarna.