DLAF a deschis 17 cazuri de frauda cu fonduri europene pe baza informatiilor din presa

Data publicarii: 11-12-2006
Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF) a deschis 17 anchete in tot atatea cazuri de frauda cu fonduri europene, in urma informatiilor aparute in presa romaneasca, a declarat seful departamentului Tudor Chiuariu, citat intr-un comunicat al DLAF. Potrivit lui Tudor Chiuariu, mass-media a reflectat cazuri celebre ale unor politicieni romani implicati in scandaluri cu fonduri europene. "Cazul Puwak sau cazul firmei la care era asociat fiul lui Nicolae Vacaroiu au demonstrat ca presa a avut un rol esential in domeniul combaterii fraudelor cu bani comunitari", mentioneaza comunicatul DLAF.

Cazul Puwak a intrat in atentia presei in 2003, cand au aparut informatii potrivit carora doua firme, apartinand fiului si sotului ministrului integrarii de la acea data, Hildegard Puwak, au primit fonduri europene de circa 150.000 de euro prin intermediul programului "Leonardo da Vinci", supervizat chiar de Ministerul Integrarii Europene.

Potrivit relatarilor presei, in "Dosarul Vacaroiu", fiul actualului presedinte al Senatului, Nicolae Vacaroiu, este asociat intr-o firma care a beneficiat de fonduri europene pe baza unor documente si declaratii false sau incomplete, suma totala de recuperat in urma acestei actiuni fiind de aproximativ 170.000 de euro.

Seful Departamentului pentru Lupta Antifrauda - DLAF din cadul Cancelariei Primului-Ministru a sustinut, vineri, la Bruxelles, la Consiliul de Ministri ai UE, o conferinta despre importanta relatiei dintre DLAF si mass-media romaneasca in lupta impotriva fraudei.

La eveniment au participat reprezentanti in domeniul comunicarii ai tuturor serviciilor antifrauda din cele 25 de State Membre si ai celor in curs de aderare, Romania si Bulgaria. De asemenea, au fost prezenti oficiali ai Federatiei Internationale a Jurnalistilor si ai Comisiei Europene.

Intalnirea din capitala Uniunii Europene a fost prilejuita de reuniunea retelei europene de comunicatori in domeniul luptei antifrauda, OAFCN (OLAF Anti-Fraud Comunicators' Network). Reteaua OAFCN este formata din ofiteri de presa, ofiteri de relatii publice si comunicatori din toate serviciile de lupta antifrauda din Uniunea European

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: