Sistemele inteligente de energie - tema conferintei internationale de la UPB; Ministrul Grigorescu: E un eveniment foarte important

Data publicarii: 22-11-2016 | Economie

Sistemele inteligente de energie reprezinta tema principala a unei conferinte internationale care se desfasoara in aceste zile la Universitatea Politehnica din Bucuresti, fiind organizata de Asociatia Universitatilor Europene.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a arătat marți, la ceremonia de deschidere, că evenimentul este important întrucât pune "cap la cap" contribuția universităților europene la planul privind tehnologiile în domeniul energetic dezvoltat de Comisia Europeană.

"Este un eveniment foarte important cel pe care Politehnica București îl găzduiește astăzi, pentru că în estul Europei se organizează o conferință a universităților care au interes în dezvoltarea de tehnologii în domeniul energiei, conferință care își dorește să pună cap la cap o contribuție a acestor universități la SET — planul dezvoltat de Comisia Europeană. Planul se referă (...) la tehnologii în domeniul energetic cu o importanță strategică și, din acest punct de vedere, este important că Politehnica din București își asumă un rol în acest exercițiu, un rol care ar trebui să întărească această inițiativă a Comisiei Europene de a identifica acele tehnologii care sunt importante pentru următorii 10 sau 15 ani, tehnologii strategice pentru Europa, pentru a asigura o tranziție energetică corectă. (...) Când spun noi mă refer la sectorul energetic, mă refer la companii care vor putea să beneficieze de acest efort, mă refer până la urmă și la studenți care, într-un fel sau altul, sunt implicați în acest exercițiu de a identifica cheia succesului pentru viitor din aceste tehnologii și este important ca în acest exercițiu să ne întrebăm și noi, România, ce anume dorim de la aceste tehnologii, de ce tehnologii avem nevoie", a afirmat Grigorescu.

El a amintit de colaborarea pe care ministerul o are cu UPB în ceea ce privește redactarea Strategiei Energetice Naționale.

"Noi am avut cu Politehnica anul acesta un exercițiu foarte bun de colaborare în ceea ce privește redactarea Strategiei Energetice Naționale. (...) Sunt convins că munca pe care dânșii o depun aici de a identifica la nivel academic aceste linii de dezvoltare este de fapt o contribuție directă inclusiv la implementarea în anii viitori a strategiei energetice care vorbește și ea despre cercetare și dezvoltare", a mai spus Grigorescu.

Rectorul UPB, Mihnea Costoiu, a subliniat importanța organizării unui astfel de eveniment împreună cu Asociația Universităților Europene.

"Organizăm astăzi singura conferință desfășurată în spațiul est-european alături de colegii de la Asociația Universităților Europene, cu o participare internațională remarcabilă. Practic, Politehnica este singura universitate europeană din România care participă, alături de EUA, la un asemenea demers, care își propune să crească această capacitate științifică, administrativă a universităților de a reacționa, de a fi prezente în Planul Comisiei Europene pentru următorii ani", a declarat Costoiu.

În opinia sa, este foarte important ca UPB să își demonstreze capacitățile de a lucra în parteneriate cu agenți economici, dar și cu celelalte universități din Europa.

"Este foarte important ca cea mai importantă universitate tehnică din România și din această parte a Europei să își demonstreze capacitățile de a lucra în parteneriate cu agenții economici pe de o parte, cu celelalte universități din Europa și, nu în ultimul rând, este foarte important să cuplăm specialiștii, pentru că vor fi comunicări de cel mai înalt nivel. Precedenta conferință a fost la Torino, în care participarea Politehnicii a fost, de asemenea, la nivel foarte înalt. În aceste trei zile la București vor fi specialiști din toate marile centre științifice europene din zona economică, dar și din zona academică", a susținut reprezentantul UPB.

Secretarul general al Asociației Universităților Europene Lesley Wilson a subliniat că învățământul superior are multe provocări la care trebuie reacționat repede. El a vorbit despre competițiile pentru studenți, cercetători, dar și despre parteneriate.

În opinia sa, universitățile au un mare potențial de a deveni parteneri puternici în multe domenii.

Reprezentanți din 22 de țări participă, în perioada 21 — 23 noiembrie, la București, la conferința internațională UNI-SET Energy Clustering, având ca temă sistemele inteligente în energie, în cadrul căruia se discută despre stimularea dezvoltării cercetării inovative și a programelor de educație în domeniul energiei.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: