Reuters: BERD ar putea muta sute de angajati de la sediul central din Londra, ca parte a programului de eficientizare

Data publicarii: 23-11-2016 | Economie

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) analizeaza posibilitatea mutarii a sute de angajati de la sediul central din Londra, ca parte a programului de eficientizare lansat anul acesta, au declarat pentru Reuters surse din cadrul BERD.

Directorul financiar al BERD, Andras Simor, a efectuat o analiză preliminară, care va oferi recomandări celor 65 de guverne care sunt acționari BERD în semestrul doi din 2017, susțin sursele.

Posibila mutare a angajaților de la sediul central din Londra nu este direct legată de votul privind ieșirea Marii Britanii din UE (Brexit) dar una dintre surse a precizat că orice evoluție spre un ''hard Brexit'' ar putea influența decizia BERD.

Unii angajați care se ocupă de tranzacțiile băncii și cei care fac parte din personalul administrativ ar putea fi mutați în alte state unde operează BERD sau la sedii mai puțin costisitoare din Londra sau din afara capitalei Marii Britanii.

În prezent, BERD are peste 1.500 de angajați în Londra iar mutarea a sute de persoane s-ar putea dovedi costisitoare și ar afecta activitatea instituției.

Contractul de leasing al sediului BERD din centrul Londrei expiră în 2022 și se desfășoară negocieri pentru prelungirea acestuia cu încă cinci ani, decizie care s-ar putea dovedi mai ieftină decât închirierea unor clădiri separate sau mutarea a sute de persoane.

Conducerea încearcă să identifice care sunt locurile de muncă ce pot fi mutate în afara sediului central și dacă mutarea va fi costisitoare, susțin sursele.

Un purtător de cuvânt al BERD a refuzat să comenteze informația.

Marile bănci de investiții analizează posibilitatea transferului unor active și operațiuni de la Londra la Frankfurt sau alte orașe din UE, pentru a-și păstra accesul la piața unică. Frankfurt, centrul financiar al Germaniei și orașul unde își au cartierul general giganții Deutsche Bank și Commerzbank, a intrat în competiție cu Paris și alte orașe europene interesate să atragă o parte din afacerile care în prezent se derulează în City of London, primul centru financiar al Europei.

Frankfurt este într-o poziție care îi permite să profite de orice mutare a activității bancare din Londra după Brexit, având în vedere că găzduiește deja Banca Centrală Europeană și a doua mare piață de capital din UE. În plus, Frankfurt este interesat să găzduiască și Autoritatea Bancară Europeană (EBA), organismul care reglementează băncile din UE și care a anunțat deja că va trebui să se mute de la Londra după decizia Marii Britanii de a ieși din UE.

BERD, deținută de 64 de țări și două instituții interguvernamentale, susține dezvoltarea economiilor de piață și a democrației. În ultimii ani, BERD a început să-și reorienteze atenția dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord și țări precum Turcia. De la începutul activității sale, BERD a investit aproximativ șapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România. În 2014, România a fost a șasea țară în topul principalilor beneficiari de investiții BERD.

Sursa: Agerpress