Directorul BCU: Daca nu redefinim conceptul de biblioteca in Romania, atunci aceasta va ramane la stadiul de muzeu

Data publicarii: 29-11-2016 | Economie

Daca nu redefinim conceptul de biblioteca in Romania, in conditiile in care la nivel mondial se vorbeste despre big data sau smart communities, atunci aceasta va ramane la stadiul de muzeu, a declarat, marti, in cadrul dezbaterii Golden Telecom Day, organizata de publicatia Comunicatii Mobile, Mireille Radoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) "Carol I".

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

"Noi toți vorbim despre același lucru, dar în general nu știm despre ce vorbim, în România. În lumea întreagă, nu se mai vorbește în privința bibliotecilor în termeni de depozite, ci de big data, smart communities. Dacă nu redefinim conceptul de bibliotecă în România, atunci ea va rămâne la stadiul de muzeu. Bibliotecile din România trebuie să-și modernizeze serviciile, să promoveze noi servicii electronice și de comunicație. Provocarea mea a fost să asigur la accesul la cât mai multe baze de date, în comparație cu celelalte biblioteci. Consider că bazele științifice sunt cele mai importante pentru cercetare", a afirmat Rădoi.

Potrivit directorului general al BCU, până în finele lunii ianuarie 2017 va fi implementat cu ajutorul unor parteneri sud-coreeni un proiect pilot dedicat bibliotecii digitale.

"La ora actuală, pe agenda parteneriatului pe care ICI îl are cu Republica Coreea a fost trecut și un proiect dedicat Digital Library. Pe 14 noiembrie, cu ocazia Koreean — Romanian ICT Day, s-a demarat implementarea unui proiect-pilot pentru bibliotecă digitală. Suntem în faza în care, până la finele lunii ianuarie 2017, vom implementa acest proiect-pilot. Acest proiect are capacitatea să integreze la nivel național un catalog online sau feed de știri, youtube etc. Este un proiect versatil. Partenerii coreeni vor veni în România, undeva în luna februarie, pentru a face o serie de cursuri cu partenerii români pentru a putea customiza mai târziu un proiect care să digitalizeze zeci de mii de obiecte digitale", a explicat Mireille Rădoi.

Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) și Ministerul pentru Știință, IT&C și Planificarea Viitorului din Republica Coreea au semnat, în data de 23 iulie 2014, scrisoarea de intenție privind colaborarea în domeniile IT&C .

Cele două părți și-au exprimat intenția să încurajeze colaborarea între Agenția Națională pentru Societatea Informațională din Coreea de Sud (NIA) și Institutul Național de Cercetare — Dezvoltare Informatică (ICI București), prin crearea unui Centru de Cooperare IT, denumit ITCC care a fost inaugurat la sediul ICI București.

Pe durata celor doi ani în care s-a derulat colaborarea dintre România și Coreea de Sud au fost implementate 7 proiecte importante, precum: Dezvoltarea unei Agende de cooperare pentru activitățile ITCC (în anul 2014), Asistență tehnică pentru definirea strategiei și politicii pentru Cloud Computing (2014 — 2015), Consultanță pentru îmbunătățirea PKI național — Interoperabilitatea PKI (2014 — 2015), Training — Digital Forensic (2015 — 2016), Consultanță — Sistem de Bibliotecă Digitală pentru România (2015 — 2016), Micro Laborator de Forensics (2016) și, nu în ultimul rând, Proiectul-pilot dedicat Bibliotecii Digitale în Cloud (2016).

Proiectul derulat între cele două țări se va încheia în decembrie 2016.

Publicația Comunicații Mobile, care aniversează 18 ani de existență, organizează, marți, dezbaterile anuale Golden Telecom Day și ediția cu numărul 13 a Galei de decernare a premiilor IT&C ale industriei românești.

Potrivit organizatorilor, evenimentul Golden Telecom Day reprezintă o sinteză a celor mai importante realizări din 2016 și proiecțiile pentru anul 2017. Dezbaterile vor continua cu decernarea Premiilor IT&C ale industriei românești — Gala Comunicațiilor Mobile 2016.

Pe durata întregii Gale va fi deschisă Expoziția de carte tehnologică pentru segmentul B2B din România.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: