Leul romanesc, moneda cu cel mai mare ritm de crestere la nivel mondial

Data publicarii: 12-12-2006
Leul a consemnat, in acest an, cel mai rapid ritm de crestere dintre toate monedele la nivel global, iar tendinta ar putea continua anul viitor, pe fondul unei posibile dublari a investitiilor straine, dupa aderarea la Uniunea Europeana, relateaza "International Herald Tribune" (IHT). Cotatia leului a urcat in 2006 cu 20% in raport cu dolarul, pana la cel mai ridicat nivel consemnat in ultimii sase ani. Avansul a fost determinat de investitiile companiilor straine, inclusiv Erste Bank, a doua mare institutie financiara din Austria, dupa Bank Austria Creditanstalt.

Erste Bank a platit, la 12 octombrie, 3,75 miliarde euro pentru o participatie de 62% la Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare institutie financiara din Romania, anticipand ca aderarea va contribui la dezvoltarea economica si imbunatatirea standardelor de viata. "Sunt multi care vor face investitii in Romania dupa aderarea la UE. Companiile vor sa profite de forta de munca ieftina si calificata", a declarat Oliver Kastner, manager de obligatiuni pe pietele emergente, inclusiv Romania, la firma Deka Investment in Frankfurt.

Investitiile straine directe au totalizat, in primele noua luni, 4,9 miliarde de euro, comparativ cu 3,7 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Conform estimarilor oficiale, Romania va atrage in acest an investitii straine-record, de opt miliarde de euro, comparativ cu 5,2 miliarde de euro in 2005.

Citeste tot articolul in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: