Toma Petcu: Baza mixului energetic al tarii va ramane productia pe carbune, alaturi de energia nucleara

Data publicarii: 04-01-2017 | Economie

Baza mixului energetic national va ramane carbunele, alaturi de energia nucleara, insa este nevoie si de marirea potentialului hidroenergetic al tarii si de o strategie pentru energia regenerabila, a declarat, miercuri, ministrul propus al Energiei, Toma Petcu, audiat in comisiile reunite din Parlament.

* LIVE UPDATE Miniștrii propuși sunt audiați miercuri în Parlament și primesc votul de învestitură (INFOGRAFIC)

"Baza mixului energetic va fi în continuare producția energiei pe cărbune prin cogenerare. De asemenea, un rol important la ora actuală, dar și pe termen lung îl joacă producția energiei nucleare de la Nuclearelectrica. În primul rând prin repararea și modernizarea reactoarelor 1 și 2 și finalizarea unui parteneriat, dacă este posibil, cu chinezii în acest moment sau cu orice alt investitor care este interesat de acest lucru și, repet, partea de energie nucleară reprezintă o bază a mixtului, ca și cărbunele, aproape în aceeași proporție", a spus Petcu.

În legătură cu Complexul Energetic Hunedoara, el a precizat că este nevoie de o dezbatere amplă pentru a se decide care va fi strategia în legătură cu modernizarea producției de energie.

"Când eram șef la Agenție (Agenția pentru Protecția Mediului — n.r.) am fost în vizită acolo, pentru că aveau nevoie de autorizare, și chiar am stat de vorbă mai devreme cu un reprezentant al sindicatului de la CEH, acolo există o strategie și un plan pe care Ministerul Energiei l-a asumat în acest an și a obținut sume de la Comisia Europeană pentru închiderea a două mine. Vor să obțină același lucru și pentru partea de producție a energiei termice, dar strategia pentru acest obiectiv, CEH... (CEO este într-o situație mai bună, acolo cu ceva mențineri ale actualului program de restructurare și o îmbunătățire a activității, putem facem o activitate rentabilă), dar la CEH avem nevoie de susținerea statului prin acel ajutor pe care ni-l garantează Comisia Europeană să stabilim o strategie ca toate acele grupuri care au nevoie de retehnologizare să știm foarte clar pe care dintre ele le modernizăm, în ce ordine și care sunt prioritățile. Acolo trebuie să facem o dezbatere cu sindicatele și foarte mult cu conducerea CEH", a spus Petcu.

Totodată, el a menționat drept un alt obiectiv mărirea potențialului hidroenergetic, odată cu concentrarea pe hidrocentralele mai mari de 10 MW, în condițiile în care microhidrocentralele nu au o eficiență mare și au probleme de mediu.

"Legat de biomasă, avem în programul de guvernare să plantăm 500.000 de hectare cu plantații tehnice energetice. Acest lucru îl putem realiza prin Fondul de Mediu", a completat el.

Petcu s-a referit și la energia regenerabilă, pe care a definit-o ca fiind obiectiv strategic pentru noua guvernare.

"O componentă importantă este energia regenerabilă. România s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani pe această energie, avem aproape 17% ca și producție, dar, din păcate, în ultimii ani s-a stopat această producție și dezvoltarea acestor capacități de energie verde. Aici trebuie să găsim o strategie foarte importantă. Am citit ce-și propune fostul Guvern. Cred că acolo putem să îmbunătățim foarte mult activitatea, pentru că este un obiectiv strategic pentru noi", a arătat Petcu.

Potrivit acestuia, România poate deveni un jucător regional în sectorul de producție și de transport al energiei.

El a primit aviz favorabil cu 40 de voturi pentru, 17 împotrivă și o abținere, după ce a fost audiat în Comisiile reunite pentru politică economică, reformă și privatizare și, respectiv, pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Comisia economică, industrii și servicii, Comisia pentru dezvoltare și strategie economică, Comisia pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului și privatizare, din Senat.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: