Ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii: Decizia cultivarii plantelor modificate genetic se va lua in functie de "interesul statal"

Data publicarii: 04-01-2017 | Economie

Decizia cultivarii plantelor modificate genetic se va lua in functie de "interesul statal", dar si de costurile necesare pentru luarea unei asemenea decizii, a declarat, miercuri, Petre Daea, ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, dupa validarea in Comisiile de specialitate din Parlament.

"Cultivarea plantelor modificate genetic este o temă pe care ar trebui să o abordăm într-o altă formulă, decât o întrebare pur și simplu pentru un ministru, respectiv cu cercetarea, cu oamenii din producție, în așa fel încât să vedem care este interesul statal, cât ne costă o asemenea decizie și ce cale trebui să luăm", a răspuns Petre Daea unei întrebări care viza susținerea sa pentru cultivarea plantelor modificate genetic, în condițiile în care în spațiul public au apărut informații potrivit cărora ar fi "prieten" al OMG-urilor și al biotehnologiilor.

Întrebat ce părere are despre Legea Supermarketurilor, în condițiile în care fostul șef de la Agricultură, Achim Irimescu, spunea că este o lege proastă, ministrul propus al Agriculturii a afirmat că aceasta va trebui aplicată din 2017, dar fără greșeli.

"Trebuie să o aplicăm încă din 2017 pentru că nimeni nu poată să nu pună în mișcare un act normativ care există. Eu fac o pauză pentru a nu greși în exprimare: sper ca mintea să mă țină în stare să nu fac greșeli", a precizat Daea.

În ceea ce privește plata la timp a subvențiilor pentru fermieri, de altfel primul obiectiv al viitorului ministru al Agriculturii, dar și al predecesorilor, Daea a menționat că va pune în aplicare "un program aprobat de poporul român și așteptat de fermieri".

"Categoric da, vom plăti la timp subvențiile. Eu nu vin cu intenții. Eu vin să pun în aplicare un program aprobat de poporul român și așteptat de fermieri, altminteri nu avem ce discuta. Eu nu am venit aici pentru a-mi completa CV-ul și nu este cazul. Nu am venit pentru ambiții personale sau orgolii. Am singură misiune: să îmi îndeplinesc ceea ce mi-a încredințat partidul, o misiune pe care fermierii o așteaptă. Misiunea se încredințează și nu se cere, ea se duce la îndeplinire la timp și fără echivoc", a adăugat Daea.

Ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului și Camerei Deputaților.

Acesta a fost validat cu 23 de voturi pentru și 11 împotrivă.

Ministrul desemnat al Agriculturii a fost audiat în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților și de Comisia pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală din Senatul României.

Cele două comisii însumează 35 de membri, dintre care 24 sunt deputați și 11 senatori, dar prezenți au fost doar 10 senatori și toți deputații.

În vârstă de 68 de ani, Petre Daea este doctor în agronomie. A absolvit Facultatea de Agronomie Timișoara (1973), specializarea inginer agronom. A absolvit Institutul de Pregătire a Cadrelor de Conducere din Economie și Administrație (1982-1983).

Daea este membru PSD din 2001. În perioada martie 2002 — iulie 2004 a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor, iar până în decembrie 2004 a deținut și șefia în acest minister.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: