Proiect de buget bazat pe un deficit bugetar de 2,99% din PIB

Data publicarii: 05-01-2017 | Economie
Proiectul de buget pentru 2017 este fundamentat pe un deficit bugetar de 2,99% din PIB si contine doar majorarile salariale deja adoptate, a anuntat astazi, Anca Dragu, fostul ministru al Finantelor. "Am reusit sa facem foarte multe plati transmise in ultima luna a anului pentru proiecte de investitii, iar asta este un semn bun pentru economie (…) Noi am lasat un draft cu deficit bugetar 2,99% din PIB, pentru ca am introdus in ultimele zile legea care s-a aprobat, cu cresterile salariale, legea 250. A fost momentul in care ea s-a aprobat, s-a publicat, a trebuit sa o introducem, aceasta este regula bugetului, se face pe baza legilor existente" a mai declarat ministrul Anca Dragu.
Deficitul bugetar de anul trecut este estimat la aproximativ 2,6%, dupa ce statul a facut in decembrie foarte multe plati, a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu. Estimarea Ministerului de Finante a surprins cea mai mare parte a analistilor, care anticipau un deficit semnificativ mai redus, chiar sub 2% din PIB, dupa ce datele publicate pentru primele 11 luni ale anului au indicat un nivel redus al cheltuielilor statului.
 Tinta pentru anul in curs a fost de 2,8% pe cash si de 2,95% in termeni ESA. Practica de a lasa o parte semnificativa a platilor pentru ultimele saptamani din decembrie este una comuna pentru guvernele din Romania. Dupa primele 11 luni ale anului 2016, deficitul bugetului general consolidat al statului a urcat la 5,5 miliarde lei, de la 1,3 miliarde lei in octombrie, reprezentand 0,73% din produsul intern brut (PIB), arata datele publicate la finalul anului trecut de Ministerul Finantelor. Astfel, potrivit declaratiilor ministrului, in luna decembrie 2016 s-a realizat un deficit de 1,9% din PIB.
"Este peste ce ne asteptam si noi. Au cheltuit de la 0,73% la 2,6% destul de mult, 1,84% mai exact. Inseamna destul de mult, cam 14 miliarde. Daca s-au cheltuit pentru investitii o sa fie cum a fost si anul trecut. Daca te uiti pe PIB anul trecut, investitiile au supraperformat pe baza cheltuielilor din decembrie anul trecut. In decembrie anul trecut stimulul a fost doar in decembrie 2,2% din PIB. O sa fie un impact pozitiv, a declarat economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.
Noul Ministru al Finantelor, Viorel Stefan, a declarat ca pana in 2020, Romania va avea o crestere economica anuala de 5,5% si o mai buna absorbtie a fondurilor europene. "Impozitul pe venit va fi incepand cu 1 ianuarie 2018 de 10% fata de 16% astazi, iar pentru veniturile lunare, indiferent de sursa, salariu, pensie, activitati independente, veniturile sub 2.000 lei lunare, cota va fi zero”, a mai promis Viorel Stefan.
Sunt masuri care au ridicat semne de intrebare pentru unii parlamentari prezenti la audierile din comisiile de specialitate iar Noul Ministru al Finantelor audiat o ora si jumatate in comisiile de specialitate din Parlament, nu a precizat concret si cum vor fi sustinute aceste masuri si nici cat costa aplicarea lor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: