Creditele cu rambursare in 30 de ani, ideale pentru cumpararea unei locuinte

Data publicarii: 13-12-2006
cumpara o casaCreditul de nevoi cu garantie materiala au ajuns sa concureaze fara niciun pic de trac cu creditul ipotecar. Pentru aceste credite n-ai nevoie de avans, ca in cazul creditelor ipotecare iar limita de creditare a fost impinsa la 30 de ani, pentru a se putea obtine sume mai mari de bani decat in cazul unui credit ipotecar pe 25 de ani, aflam din Ghiseul Bancar. Doua dintre bancile care acorda astfel de imprumuturi sunt ABN Amro, respectiv ING Bank. Produsele din categoria "home-equity loans" ale celor doua institutii pot fi contractate pentru finantarea diverselor proiecte, inclusiv cele imobiliare, fara a fi nevoie de avans sau de precizarea destinatiei banilor.

Conditii mai "blande" la ABN Amro

Pentru a accesa creditul de nevoi personale cu garantie de la Abn Amro trebuie sa aveti varsta cuprinsa intre 21 si 65 de ani. Daca va hotarati sa aplicati individual, banca solicita un venit de 250 EUR, in timp ce o familie trebuie sa aiba cel putin 400 EUR pentru a fi declarata eligibila. Creditul se acorda doar in conditiile in care aveti o vechime de 3 luni la actualul loc de munca, iar vechimea totala in munca este de 12 luni.

Clientii ING Bank trebuie sa aiba varsta minima de 21 de ani. Barbatii vor rambursa insa creditul pana la 65 de ani, in timp ce femeile vor restitui imprumutul pana la 60 de ani. In functie de moneda in care se contracteaza creditul se stabileste si suma minima. Astfel, cei care vor un credit in lei au nevoie de un venit minim pe familie de 900 RON, in timp ce pentru creditul in EUR, venitul trebuie sa fie dublu. ING solicita o vechime de minimum 3 ani in munca si de 1 an la actualul loc de munca.

Venituri luate in calcul

La ABN Amro, veniturile luate in calcul provin din: salarii, drepturi de autor, chirii, bonusuri, comisioane, ore suplimentare, dividende di microintreprinderi, venituri din profesiuni liberale.

Si ING Bank accepta o gama variata de venituri, printre care se regasesc veniturile din chirii si dividendele.

La ING, asigurarea da tonul la dobanzi

Atat ABN Amro, cat si ING Bank acorda creditul in RON si EUR. Dobanda ABN Amro la creditele in RON este de 13,75%, in timp ce pentru imprumuturile in EUR, dobanda este de 7,5%. ING Bank stabileste nivelul dobanzilor in functie de asigurarea de viata. Un credit in lei cu asigurare de viata are o dobanda de 9%, in timp ce lipsa unei asigurari de viata, urca dobanda la 12,5%. Acelasi lucru este valabil si la EUR: 6,75% este dobanda pentru cei care incheie o polita de viata si 10% fara asigurarea de viata.

Comisioanele principale

ABN Amro percepe un comision de 120 EUR la care se adauga si un anumit procent. Valoarea acestui procent se stabileste in functie de moneda in care se contracteaza creditul si de compania la care se incheie asigurarea de viata.

Pentru creditele in lei, comisioanele se aplica la suma creditului si se platesc o singura data. 1,5% platesc cei care incheie asigurarea prin intermediul bancii, iar 2% vor achita cei care opteaza pentru o polita incheiata cu o alta companie decat cea agreata de banca. La EUR, comsioanele sunt de 1,2%, respectiv 1,5% (in functie de asigurator), insa procentul se aplica la suma ramasa de rambursat, fiind calculat anual.

ING nu percepe decat un comision de acordare, de 1% din valoarea creditului, indiferent de moneda aleasa.

Alte comisioane

ABN Amro:
- Comision de inscriere in Arhiva Electronica: 20 EUR
- Comsion anual de intretinere cont curent: 3 EUR/ 12 RON
- Comsion de retragere numerar: 0,75%
- Comision intarziere plati rate: rata+ 10%, min. 15 EUR

ING Bank:
- Comision evaluare imobil: 80-120 EUR
- Comision de retragere numerar: 0,5%
- Comision de administrare cont curent: 20 RON
- Comision intarziere plati rate: RON: 40% anual din suma datorata; EUR: 20% anual din suma datorata

Rambursarea in avans

Pentru restituirea banilor in avans, ABN practica un comision de 4%, in timp ce la ING, comsionul este cu un punct procentual mai mic. ING nu permite insa ca restituirile sa fie facute mai devreme de 1 an de la data contractarii creditului, iar pentru prima rambursare se solicita minimum 10.000 EUR.

Garantia, piatra de incercare

Imprumutul de la ABN Amro se garanteaza cu ipoteca constituita asupra imobilului detinut de solicitantul de credit sau de rudele de gradul 1. ING este ceva mai permisiva si accepta drept garantie si locuinta unor terti.

Avantaje

ABN Amro:
- Fara taxa de analiza a dosarului
- Fara taxa de evaluare a locuintei

ING Bank:
- Ipoteca pe un imobil propriu sau al unei terte persoane
- Fara comision de administrare

Dezavantaje:

ABN Amro:
- Valoarea comisioanelor e stabilita in functie de asigurator
- Ipoteca se constituie pe o locuinta personala sau a unor rude de gradul 1

ING Bank:
- Valoarea dobanzilor depinde de polita de viata
- Rambursarile in avans sunt permise dupa 1 an

Ghiseul Bancar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: