AFEER: O posibila interzicere a exporturilor de energie este fireasca,insa trebuie anuntata inainte de inchiderea pietei de echilibrare

Data publicarii: 13-01-2017 | Economie

Masura luata de Guvern privind posibilitatea de a se interzice exporturile de energie in situatie de criza este una fireasca, insa, daca se va ajunge aici, decizia trebuie anuntata inainte de a se inchide piata de echilibrare, pentru ca exportatorii sa gaseasca alte solutii de a-si vinde energia, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER).

"Este un drept al statului român să aplice măsurile de salvgardare, care implică și acest lucru. Legea dă dreptul statului să aplice aceste măsuri, chiar dacă ele perturbă într-un fel buna desfășurare a pieței. Însă este dreptul statului, nimeni nu poate să conteste acest lucru și mi se pare firesc", a susținut președintele AFEER.

Lungu a subliniat că este extrem de important ca, în momentul în care se va aplica, decizia să fie anunțată din timp, înainte de închiderea pieței de echilibrare, pentru ca exportatorii să aibă timp să găsească alte soluții de a-și vinde energia și să nu rămână în dezechilibru.

"În urmă cu câțiva ani a mai fost o situație de acest gen. Atunci a fost o situație extrem de neplăcută, pentru că s-a aplicat măsura tăierii exportului după închiderea pieței de echilibrare. Ar fi corect să se anunțe înainte, astfel încât furnizorii și cei care fac exporturi să-și ajusteze pozițiile fie pe piața de echilibrare, fie să încerce să găsească alte piețe, să nu fie în situația în care să facă notificările privind planurile lor de export și apoi să nu mai poată face acel export. Acesta ar fi un lucru esențial", a susținut Lungu.

Potrivit acestuia, hotărârea luată de Guvern este una preventivă și nu presupune neapărat că se va ajunge aici."Este bine că se știe din timp despre această posibilitate, însă, în momentul în care se va aplica, să fie aplicată exact așa cum cer regulile, înaintea închiderii pieței de echilibrare", a mai spus președintele Asociației Furnizorilor.

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, o Hotărâre care prevede, printre altele, că pot fi interzise exporturile de energie electrică în situații de criză.

Alte măsuri prevăd trecerea centralelor pe combustibil alternativ (păcură), dar și limitarea aprovizionării cu energie pentru unii consumatori industriali.

Hotărârea este o măsură preventivă și temporară care poate fi aplicată doar în condițiile apariției unei situații de criză pe piața de energie în perioada următoare (16 ianuarie — 15 februarie 2017) și doar dacă este amenințată siguranța populației ori a Sistemului Electroenergetic, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

"Experiența ultimei perioade cu consumuri istorice de gaze naturale și energie electrică ne obligă să nu trecem ușor peste acest episod și să gândim soluții pentru eventuale situații similare, poate chiar mai grave. Hotărârea de astăzi poate fi tradusă într-un singur fel: nevoia de a avea cadrul legal, la care să apelăm doar atunci când populația și integritatea sistemului ar putea fi în pericol. Orice țară care își respectă populația poziționează siguranța acesteia înaintea oricărei marje de profit. Adoptarea Hotărârii nu înseamnă deloc aplicarea imediată a acesteia, ci un plan B la care putem apela în cazul în care situația o cere", a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei, citat în comunicat.

Sursa: Agerpress