INTERVIU VIDEO Sobolewski (BVB): Infrastructura este pentru investitorii care vor sa "doarma linistiti", de aceea vor Aeroportul Bucuresti pe bursa

Data publicarii: 15-01-2017 | Economie

Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (BVB) ar trebui listata la bursa deoarece traficul aerian creste si capacitatea actuala este insuficienta, iar investitorii internationali si-au manifestat deja interesul de a cumpara actiuni la aceasta companie, sustine directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Ludwik Sobolewski, intr-un interviu acordat AGERPRES.

Acesta a afirmat că listarea companiei Hidroelectrica ar transforma piața de capital din România într-una emergentă, iar Guvernul care va face acest lucru "va avea un merit istoric".

Sobolewski a mai vorbit în interviu despre evoluția pieței de capital în 2016, lansarea pe bursă a unei Oferte Publice Inițiale (IPO) private în următoarele săptămâni, posibila listare a Portului Constanța, o companie care "se potrivește pieței de capital", precum și despre fuziunea dintre BVB și Sibex.

AGERPRES: Cum a fost anul 2016 pentru piața de capital din România?

Ludwik Sobolewski: Multe lucruri bune s-au întâmplat pe parcursul anului 2016. Unul dintre ele, care s-a întâmplat pe bursă, dar nu numai, aș spune că pentru toată economia românească, a fost includerea bursei pe "watchlist" de către una dintre agențiile globale care analizează țările și piețele, fiind totodată responsabilă cu clasificarea lor. Scopul nostru este de a deveni o piață emergentă, ceea ce este foarte aproape de aristocrație în această piață globală, care este piața țărilor dezvoltate. România, acum, este o piață de frontieră, deci nu este un brand atât de prestigios, să spunem, dar ne străduim să fim upgradați.

Una dintre aceste agenții a decis să pună piața de capital din România pe lista de monitorizare pentru statutul de "piață emergentă". Deci, încă nu suntem pe această listă a piețelor emergente, dar pentru prima dată cineva a observat că există un progres mare în modernizarea pieței de capital a României și a decis să facă acest pas. Drept urmare, ne așteptăm ca aceasta să fie urmată și de alți pași. Desigur, depinde dacă vom continua sau nu, cu succes, munca noastră internă în România și depinde dacă hotărăște Guvernul să trimită pe piață cea mai mare companie din țară, și anume Hidroelectrica. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci România poate în sfârșit să devină o piață emergentă, o piață nouă, chiar anul acesta, în a doua jumătate a acestui an. Deci mutarea României din această "gaură neagră" a piețelor de frontieră, din septembrie anul trecut, și includerea pe această listă de către agenția FTSE a fost unul dintre cele mai importante evenimente ale anului trecut, dar nu numai.

Deci, pe de o parte bursa este o organizație sofisticată, bazată pe tehnologie și regulamente, dar pe de altă parte noi putem exista cu succes dacă avem un angajament în afacerile oamenilor și antreprenorilor. Eforturile noastre sunt concentrate pe acest lucru, și în ceea ce privește acest aspect, 2016 a fost un an chiar bun, pentru că noi ne continuăm campania pentru educația financiară în România. 2016 a fost anul creșterii vizibilității pieței către instrumentele financiare, iar prezența acestei piețe în mințile oamenilor și afacerilor din România este mult mai mare decât acum 3 ani.

AGERPRES: Credeți că vom vedea anul acesta Oferte Publice Inițiale ale companiilor de stat pe bursă, având în vedere că programul PSD nu vorbește despre așa ceva?

Ludwik Sobolewski: Am speranța că noul Guvern va face companiile de stat transparente și le va lista pe Bursa de Valori București pentru cel puțin două motive.

Încep cu ceva ce nu prea este un obiectiv financiar. Este de mare importanță și cred că toată lumea știe că trebuie îmbunătățit managementul companiilor de stat. Este foarte important să facem companiile de stat mai eficiente, în sensul economic, și mai productive. România are un rang foarte scăzut când vine vorba despre productivitatea business-ului, în general, nu numai în Europa, dar și în regiunea noastră, în Europa Centrală și de Est. Orice bursă organizată este bazată pe reguli de guvernanță corporativă la care orice companie listată trebuie să se supună. Servește acestui scop pentru că pune compania sub supravegherea pieței publice. Piața publică nu este un concept abstract. Este compusă din instituții, oameni care votează folosind banii prin intrări sau prin ieșiri. Este o înțelegere bună, este ceva ce are o rațiune bună pentru ca autoritățile publice să trimită companiile pe piața publică.

Guvernul nu trebuie să piardă controlul corporativ asupra acestor companii pentru a avea aceste beneficii, aceste avantaje. Este ca un fel de upgrade gratuit al activelor. Nu am nevoie de consultanță înaltă, nu trebuie să cheltuiesc bani pe nimic. Trebuie doar să pun această companie pe piața publică și aceasta va genera aceste schimbări pozitive pentru activele mele.

Al doilea obiectiv al statului, dar și al oricărui acționar, este ca firmele să aibă acces la finanțare și dezvoltare folosind diferite feluri de finanțări. Nu contează prea mult dacă unele companii sunt menționate în hârtiile guvernamentale, chiar dacă am fost mereu în favoarea nevoii de a avea un program de privatizări în România, dar în esență nu contează prea mult, pentru că eu cred că unul dintre elementele acestui progres la care suntem martori și la care contribuim este conștientizarea generală a clasei politice, că există ceva, precum Bursa de Valori București. Este un set de beneficii și avantaje care pot fi obținute în cazul în care companiile de stat au ceva notabil de făcut cu piața de capital în România.

Consider că sunt motive solide pentru Hidroelectrica să fie listată. Dacă Hidroelectrica este listată, Guvernul care va face acest lucru va avea un merit istoric. Asta poate fi făcută o dată în viață, acest upgrade al României către o familie total diferită a piețelor, care va genera multe beneficii și nu numai în ceea ce privește piața de capital.

AGERPRES: Ce părere aveți despre listarea Companiei Naționale Aeroporturi București?

Ludwik Sobolewski: De fiecare dată când merg la Aeroportul Henri Coandă mă întreb de ce această companie, operatorul aeroportului, nu este încă listată. Nu trebuie să fim experți când vine vorba de traficul aerian, să fim convinși că traficul crește și capacitatea acestui aeroport este insuficientă, nu numai pentru viitorul flux de oameni, dar și pentru cel curent. Capacitatea este redusă. Știm însă că investitorii internaționali și-au manifestat deja interesul de a cumpăra acțiunile aeroportului București. Este un alt exemplu al unei potențiale înțelegeri a guvernului să facă IPO pentru această companie, să crească brandul, vizibilitatea și recunoașterea României în ochii investitorilor internaționali și poate vom avea nevoie de banii acestor oameni pentru alte lucruri în viitor. Cred că trebuie să ținem contactul cu ei pentru a strânge fonduri, pentru a crește stadiul infrastructurii pentru că mulți oameni zboară spre București și mulți oameni sunt importanți pentru economia românească.

Nu vorbesc doar despre VIP-uri din finanțe și economie, ci și de turism. Turismul este una dintre șansele României, dar acesta este greu de dezvoltat dacă aeroportul principal din țară nu este destul de dezvoltat. Încerc să arăt că piața de capital nu este un lucru abstract în Univers. Dacă ai cu adevărat o piață de capital eficientă, ea poate declanșa un efect pozitiv pentru întreaga economie.

Poate că deținătorii de hoteluri de la Marea Neagră nu știu că pot avea o creștere de 2-5% a numărului de persoane care dorm la hoteluri în fiecare an, iar acesta poate fi un efect indirect al faptului că Aeroportul București este listat. Este o bună companie care are o capacitate de dezvoltare, o companie care are bani pentru a-și asigura dezvoltarea. De aceea piața de capital este în general importantă pentru dezvoltarea întregii economii.

AGERPRES: Este fezabilă și o listare a Portului Constanța pe Bursa de Valori București?

Ludwik Sobolewski: O altă poartă a României, a cărei importanță din punct de vedere macroeconomic va crește, este Portul Constanța. Aceasta este, de asemenea, o companie care se potrivește pieței de capital. Credem, de asemenea, că este un moment propice pentru antreprenorii privați să vină pe piața de capital. Aceștia beneficiază de creșterea rapidă a acestei economii, prin faptul că oamenii au o putere de cumpărare mai mare. Desigur, încă sunt mulți oameni care nu au bani, sunt relativ săraci sau doar săraci, dar în general indicatorii ne arată că această țară devine mai bogată. Este o oportunitate bună pentru business-ul privat creat în timpul acestei transformări a României, care a început acum 25 de ani. Aceste firme oferă, în special, bunuri și servicii populației.

Infrastructura este pentru investitorii care vor să "doarmă liniștiți", de aceea vor Aeroportul București pe bursă. Pentru ei este garantată o poveste de succes. Noi putem avea, foarte ușor, investitori "cu gust" pentru ceea ce este legat de consum. Deci tot ceea ce ține de consum ar putea fi popular în ochii investitorilor. Acesta este mesajul meu pentru antreprenori. Sper că vor fi inspirați de exemplul MedLife. Sper că în 2017 vom vedea un val inspirațional din partea antreprenorilor, care vor înțelege că pot face istorie pentru ei intrând în piață și urmărind tranzacția MedLife. 2017 este cu siguranță anul în care guvernul se va angaja în misiunea istorică pentru a asigura un viitor mai bun pentru România și a crește poziția României printre cele mai dezvoltare națiuni din Europa, când vine vorba de calitatea infrastructurii financiare.

AGERPRES: Considerați că vom vedea anul acesta pe bursă IPO-uri private?

Ludwik Sobolewski: Cred că da. Așteptăm unul chiar în primul trimestru sau chiar în următoarele săptămâni. Vorbim cu oamenii de afaceri, dar asta nu depinde numai de a discuta cu ei, cu toate că este indispensabil să ai un contact real cu oamenii, dar noi, de asemenea, am creat instrumente care oferă noi condiții pentru companii care decid să devină publice. Așa că, de exemplu, avem un număr în creștere de market makeri. În bursele moderne, o mare parte din tranzacții vin, nu din deciziile independente ale oamenilor și instituțiilor financiare care decid să investească, ci de la instituții profesioniste specializate care fac tranzacționare doar pentru tranzacționarea în sine și obțin beneficii de la operatorii din piață pentru aceasta. Deci, lărgirea rețelei de market makeri dă acestor noi intrați posibilitatea să aibă volum, să aibă tranzacționare a acțiunilor.

La începutul muncii noastre a fost o situație frecventă: aveam aceste companii care contemplau mai mult sau mai puțin să fie listate, dar a fost un deficit de investitori și, că vrem sau nu, aceste două elemente trebuie să meargă împreună. Acum cred că situația este mult mai bună. Avem un mare interes din partea investitorilor și chiar ne confruntăm, uneori, cu nerăbdarea lor de a afla de la noi ce ar putea fi pus pe piață, pentru că vor să pună niște bani în companii care vor veni. Situația este mai bună decât a fost și acum o îmbunătățim.

AGERPRES: Când estimați că va avea loc fuziunea dintre BVB și Sibex?

Ludwik Sobolewski: Aceasta este o tranzacție care ar trebui descrisă ca fiind una de tip "fuziune prin absorbție", cu alte cuvine vom prelua această companie. Nu este o companie care reprezintă o valoare mare pentru piața de capital, pentru investitorii și antreprenorii din România, dar suntem hotărâți să finalizăm această tranzacție pentru că credem că va aduce lucrurile la normal. Cu siguranță, România nu are suficient loc pentru două burse de valori. Chiar și piețe mai mari decât România nu își permit mai mult de o bursă. Cel mai important lucru, în domeniul nostru de activitate, este lichiditatea și concentrarea acestei lichidități și, sincer, nu are sens pentru nimeni să ai o bursă de valori și ceva care susține că este, la rândul său, o bursă de valori. Cred că aceasta va duce la îmbunătățirea generală a arhitecturii pieței în România și cu siguranță va îmbunătăți percepția României în afară, pentru că ceea ce avem acum este o situație puțin bizară, iar în mod normal investitorii internaționali nu apreciază situațiile bizare. Investitorilor le plac poveștile interesante, riscurile legate de investiții, însă când vine vorba de infrastructură, aceasta trebuie să fie impecabilă și fără anomalii. Aceasta este percepția mea asupra procesului pe care îl derulăm împreună cu colegii noștri de la Sibex și sper că îl vom finaliza cu succes în acest an. Cred că va fi o schimbare importantă, în acest context, pentru piața din România.

AGERPRES: Credeți că va trebui să obțineți acordul Consiliului Concurenței în acest sens?

Ludwik Sobolewski: Da. Însă nu cred că vom întâmpina obstacole semnificative, deoarece cota de piață a Sibex este atât de mică încât nu ar trebui să provoace îngrijorări Consiliului Concurenței din punctul de vedere al concentrării pieței.

AGERPRES: Vom avea în acest an noi produse la Bursa de Valori București?

Ludwik Sobolewski: Vedem o popularitate crescută pentru obligațiuni. Deseori proprietarii sau fondatorii unei afaceri gândesc în modul următor: "nu sunt pregătit să îmi împart business-ul cu noi acționari, dar am încredere și calculele mele arată că este benefic pentru mine să mă finanțez de pe piață, dar prin intermediul obligațiunilor, pentru că obligațiunile îmi aduc bani fără a conferi deținătorilor drepturi asupra companiei mele". Cred că se va menține interesul companiilor pentru a emite obligațiuni. Cu toate acestea, aș dori să atrag atenția antreprenorilor asupra următorului fapt. Contractarea unui credit de la bancă pare foarte ușoară, la prima vedere, pentru că băncile au supra-lichiditate, astfel că au capacitatea de a acorda credite antreprenorilor, iar costul banilor este foarte redus. Cu toate acestea, bancherii sunt profesioniști, astfel că nu pot acorda credite unor companii care nu au equity capital, care nu au propriul capital. În aceste condiții, companiile ar trebui să fie conștiente de faptul că ar putea avea probleme în a obține credite pentru că sunt sub-capitalizate. Uneori nu sunt conștiente că, pentru a-și rezolva această problemă, pot să meargă pe piața de capital pentru a-și îmbunătăți capitalizarea și ulterior să meargă la bancă pentru a contracta un credit, probabil mai ieftin ca niciodată. Sper că în viitor va crește și gradul de conștientizare a acestei situații.

Referitor la alte instrumente, oferim produse structurate, care sunt instrumente binecunoscute deja pe piață, dar am introdus, de asemenea, și ceva care se cheamă "warrants", instrumente foarte interesante. Una din realizările noastre, anul trecut, a fost că am convins o bancă austriacă să emită astfel de instrumente, iar în prezent acest instrument este bazat pe acțiunile companiilor românești și internaționale. Este un instrument care se tranzacționează pe piață. Este un instrument bun și pentru traderii individuali, pentru investitorii individuali și cred că vom avea și mai multe astfel de "warrants", care vor fi bazate pe noi acțiuni.

Trebuie să spun că organismele de reglementare din România au dat dovadă de inteligență, iar reglementările pe care le avem în România sunt foarte bune. Vânzarea în lipsă este disponibilă, deocamdată, doar teoretic, pentru că nu este o ofertă prea mare din partea brokerilor, dar este disponibilă din luna august 2016. Vorbind despre 2017, sper că anul acesta va fi anul în care vom vedea acest tip de tranzacții pe piață. Și va fi important să creștem atractivitatea pieței pentru că bursa de valori iubește două categorii de clienți: pe cei care se consideră investitori pe termen mediu și lung, precum și pe cei care intră pe piață fără a acorda o atenție prea mare la ceea ce stă în spatele unei acțiuni, dar care acordă o atenție mare la modul cum evoluează prețul acțiunilor pe termen scurt, și anume speculatorii. Poate că această denumire nu este una foarte atractivă, dar este nevoie de ei pe orice piață de capital și sunt foarte utili pentru a face din piața de capital o sursă importantă de finanțare pentru companii. Vânzarea în lipsă este exact pentru acest tip de investitori.

AGERPRES: Credeți că tehnologia criptomonedelor va schimba modul de business?

Ludwik Sobolewski: Ideea este că pentru a avea o piață mai dezvoltată trebuie să avem mai multe companii, să avem mai mulți investitori, iar în rândul acestor noi companii menționez încă odată Hidroelectrica, pentru importanța sa strategică pentru viitor, dar aceasta depinde de existența unor instrumente concrete pe care piața poate să le ofere investitorilor, precum vânzarea în lipsă, market makers, transparență prin guvernanță corporatistă și o dezvoltare continuă în domeniul tehnologiei. Cred, de asemenea, că 2017 va fi anul când aceste subiecte vor deveni și mai importante pentru că suntem conștienți că trăim în era tehnologiei blockchain și aceasta va schimba modul în care acționăm în business și viața de zi cu zi. Ceva ca blockchain devine extrem de important pentru piața de valori, pentru piețele financiare. De aceea cred că 2017 și anii următori vor fi extrem de interesanți pentru că va trebui să participăm la această revoluție tehnologică, care nu este despre noi gadgeturi, ci despre ceva foarte profund. Cred că va trebui să acceptăm ceea ce spun chinezii că "trăim vremuri interesante".

Sursa: Agerpress