Ministrul Finantelor: "Excludem total introducerea de taxe noi sau cresteri de taxe. Putem finanta toate masurile care se regasesc in programul de guvernare”

Data publicarii: 17-01-2017 | Economie
Ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan, a declarat sambata, ca dupa o prima evaluare a bugetului crede ca exista spatiu fiscal pentru a finanta toate masurile care se regasesc in programul de guvernare si ca exclude introducerea de taxe noi sau cresteri de taxe.
"Vestea buna este ca pe evaluarea veniturilor, suntem astazi la 253,2 miliarde de lei. Dupa o prima evaluare cred ca avem spatiu fiscal pentru a finanta toate masurile care se regasesc in programul de guvernare si vizeaza exercitiul financiar 2017”, a aratat ministrul. In ceea ce priveste pastrarea deficitului la 3%, ministrul Finantelor a spus ca limita de deficit nu este negociabila.
Intrebat daca va adopta toate masurile prevazute in programul de guvernare al PSD, ministrul Finantelor a spus ca prevederile programului de guvernare reprezinta norma legala. "Nu se pune problema de a renunta la vreuna dintre masuri”, a completat Viorel Stefan. "Masuri noi vor fi, dar nu vor genera o inasprire a fiscalitatii, iar introducerea de taxe noi sau de cote de taxe este total exclusa”, a mai spus ministrul Finantelor Publice.
Pe langa aceste vesti, ministrul a mai declarat ca anul 2017 va fi unul foarte bun in cee ace priveste fondurile europene. "Avem garantia ca 2017 va insemna intrarea a 21 de miliarde de lei din fonduri europene, atat pe proiectele fazate din exercitiul financiar precedent, cat si din incasarile exercitiului curent, a declarat, sambata, ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan.
"Fondurile europene au fost un esec total in 2016. Aseara, pe la ora 23:00, am avut o discutie la Ministerul Dezvoltarii si al Fondurilor Europene si toata lumea era foarte multumita de concluzia la care ajunsesera. Dansii au garantia ca anul 2017 va insemna 21 de miliarde de lei (4,7 miliarde de euro - n.r.) fonduri intrate de la Uniunea Europeana pe programele europene, vizand atat proiectele fazate din exercitiul financiar precedent, cat si incasari din exercitiul curent pe fonduri europene. Sunt doua surse foarte importante pe care mizam in constructia acestui buget si vom fi foarte rigurosi in urmarirea lor in executie", a precizat Stefan.
Pe de alta parte, seful de Finante a afirmat ca din punct de vedere al cresterii ratei de colectare, care este o alta sursa importanta ce trebuie valorificata, au fost luate deja masuri la nivelul ANAF, una dintre acestea fiind anularea "controversatului" formular 088 referitor la inregistrarea in scopuri de TVA a firmelor. Ministerul Finantelor a inceput, vineri, discutii cu ordonatorii de credite in legatura cu limitele de cheltuieli, in contextul in care presedintele Klaus Iohannis a avertizat recent asupra dificultatii respectarii de catre Guvern a unui deficit bugetar de 3% din produsul intern brut (PIB) in acest an.
Programul de guvernare al PSD, un document de 173 de pagini, estimeaza ca economia romaneasca va creste cu 5,5%, in medie, in urmatorii patru ani, ritm mult mai mare decat cel anticipat de analistii economici, pe baza cresterii salariilor bugetarilor, a cresterii investitiilor publice si a reducerii taxelor.