Germania: Va fi ''foarte dificil'' ca bancile din Marea Britanie sa-si vanda liber serviciile in urma Brexitului

Data publicarii: 19-01-2017 | Economie

Orice negocieri pentru ca bancile care opereaza in Marea Britanie sa obtina acces la piata UE vor fi ''foarte dificile'' daca ele vor pierde drepturile de pasaport care le permit sa-si vanda liber serviciile in restul UE in urma Brexitului, a afirmat joi ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elvetia).

În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza unui sistem de tip "pașaport", considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieței unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Însă, acest lucru este pus sub semnul întrebării după ce britanicii au votat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană.

Drepturile de pașaport sunt un factor important care stă la baza poziției Londrei de centru financiar global. Pierderea acestor drepturi ar fi o lovitură pentru industria serviciilor financiare, responsabilă pentru 12% din Produsul Intern Brut al Marii Britanii. Aproape 5.500 de firme înregistrate în Marea Britanie folosesc drepturile de pașaport pentru a opera în alte state.

În primul său răspuns la discursul de marți al premierului Theresa May privind abordarea Brexitului, Wolfgang Schaeuble a declarat că Germania și UE vor face tot posibilul pentru ca relațiile dintre Marea Britanie și Europa să fie cât mai strânse, recunoscând că Londra "este și va rămâne un loc important" ca centru financiar global. În același timp, oficialul german a cerut negociatorilor să evite să se arate prea duri chiar înainte ca discuțiile să înceapă.

"Acordul comercial nu include serviciile financiare. Prin urmare, să negociezi adecvarea reglementărilor pentru bunurile, produsele și serviciile financiare și pentru piețele financiare este un lucru foarte dificil și sofisticat, care necesită o perioadă de timp îndelungată", a explicat Schaeuble.

Acesta a adăugat: "Nu ar trebui să începem negocierile amenințându-ne unul pe altul".

Tot la Davos, premierul Theresa May a afirmat că Marea Britanie urmărește să încheie un acord comercial "îndrăzneț și ambițios" cu UE după retragerea din spațiul comunitar și că Regatul Unit își va asuma, după Brexit, rolul de susținător ferm al pieței libere și al schimburilor comerciale libere.

Sursa: Agerpress