Mario Draghi: BCE este pregatita sa majoreze programul de achizitii de active, daca perspectivele se inrautatesc

Data publicarii: 19-01-2017 | Economie

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat joi ca BCE este pregatita sa majoreze programul de achizitii de active, atat ca valoare, cat si ca durata, daca perspectivele privind inflatia sau economia se inrautatesc, transmit DPA si Reuters.

Măsurile adoptate de BCE în decembrie au ajutat la îmbunătățirea încrederii în economie, a explicat Draghi, care s-a angajat să facă mai mult dacă îmbunătățirea se dovedește trecătoare.

Creșterea economiei zonei euro este îngreunată de lipsa reformelor structurale, iar statele membre ar trebui să accelereze adoptarea unor astfel de măsuri, a afirmat șeful BCE.

Acesta a adăugat că se observă o redresare a economiei mondiale, însă BCE trebuie să-și mențină politica monetară relaxată pentru a stimula inflația.

În luna decembrie 2016, prețurile de consum în zona euro au crescut cu 1,1% în ritm anual, după un avans de 0,6% în noiembrie, și ar urma să crească și mai puternic în lunile următoare, estimează analiștii, ceea ce constituie o veste bună pentru BCE. Însă, această creștere se datorează aproape în exclusivitate creșterii cursului petrolului și, de asemenea, marchează diferențe profunde în zona euro, în condițiile în care, în luna decembrie, inflația a crescut cu 1,7% în Germania, dar foarte puțin în Grecia sau Italia.

La ședință de politică monetară de joi, Banca Centrală Europeană (BCE) a menținut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

În privința măsurilor neconvenționale de politică monetară (QE), Consiliul guvernatorilor confirmă că, din aprilie 2017, achizițiile lunare nete vor continua într-un ritm lunar de 60 de miliarde euro, până la sfârșitul lunii decembrie 2017. De asemenea, instituția a dat asigurări că va fi continuat până în martie programul de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 80 de miliarde de euro.

Sursa: Agerpress