UPDATE Consiliul Concurentei nu a pierdut niciun proces la Inalta Curte de Casatie si Justitie in 2016, pentru al doilea an consecutiv

Data publicarii: 19-01-2017 | Economie

Anul 2016 a fost al doilea an consecutiv in care Consiliul Concurentei a castigat toate procesele intentate de companiile sanctionate si care au ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a declarat, joi, Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii de concurenta, in cadrul unei conferinte de presa.

"În instanță, 2016 a fost al doilea an la rând unde nu avem nicio decizie nefavorabilă la Înalta Curte de Casație și Justiție. În același timp, instanța a menținut 80% din cuantumul amenzilor pe care le-am dat", a spus Chirițoiu.

În cazul sancțiunilor acordate companiilor petroliere, care au reprezentat cele mai mari amenzi date de Consiliul Concurenței, anul trecut au fost finalizate toate procesele intentate de aceste companii. "Din amenda totală de circa 200 de milioane de euro, a rămas nivelul de 160 de milioane de euro după deciziile Înaltei Curți", a adăugat Chirițoiu.

Potrivit acestuia, Consiliul Concurenței a finalizat anul trecut 25 de investigații, față de 21 de investigații în anul anterior. Un număr de 119 companii au fost sancționate, din care 93 au recunoscut faptul că au încălcat legea.

De asemenea, 48% din cazurile finalizate (12 din 25 de cazuri) au avut ca obiect înțelegeri verticale (producător — furnizor), în timp ce 28% din cazurile finalizate (7 din 25 de cazuri) au vizat fapte de tip cartel sau practici abuzive.

În 2016 au fost finalizate cinci anchete sectoriale (comparativ cu una în 2015), în domenii ce au vizat: piața serviciilor furnizate de practicienii în insolvență, energie electrică, servicii de salubrizare la nivel național, asigurări auto, NetCity.

Totodată, anul trecut, Consiliul Concurenței a aplicat amenzi de 68,44 milioane de lei (15,20 milioane de euro). Cea mai mare a fost amenda de 4,9 milioane de euro primită de șapte companii de pe piețele serviciilor de pilotaj și remorcaj de manevră a navelor maritime.

În 2016 au fost declanșate 12 investigații privind posibile încălcări ale Legii concurenței, cu una mai puțin față de 2015 și cu 3 mai multe comparativ cu 2014. Dintre acestea, 33% au ca obiect posibile înțelegeri de tip cartel și 25% posibile abuzuri de poziție dominantă.

La sfârșitul lunii decembrie 2016, Consiliul Concurenței avea în derulare 34 de investigații de încălcare a legii, cu 15% mai puține față de finalul anului 2015.

Sursa: Agerpress