Ministerul Finantelor are o alocare bugetara de 3,46 miliarde de lei pentru 2017, in crestere cu 2,83% fata de 2016 (proiect)

Data publicarii: 23-01-2017 | Economie

Ministerul Finantelor Publice are o alocare de la bugetul de stat, pentru 2017, de 3,46 miliarde de lei, in crestere cu 2,83% fata de 2016, potrivit proiectului de buget publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

* UPDATE Proiectul de buget pe 2017 este configurat pe o creștere economică de 5,2% și un deficit bugetar de 2,96% din PIB

"Ministerul Finanțelor Publice elaborează, implementează, monitorizează și evaluează politicile din domeniile bugetar și fiscal, în scopul administrării eficiente a resurselor financiare ale statului", se arată în proiectul de buget.

Potrivit documentului, din suma totală alocată Ministerului de la bugetul de stat, 2,2 miliarde merg către cheltuielile de personal, în creștere cu 2,76% față de anul anterior.

Pentru bunuri și servicii este alocată o sumă de circa 290 de milioane de lei, în creștere cu 1,05% comparativ cu 2016.

Totodată, Ministerul are alocată o sumă de 818 milioane de lei pentru restituirea unor drepturi civile, în creștere cu 3,07% în 2017 față de anul anterior.

"Principalele obiective ale politicii fiscale pentru perioada 2017-2020 au în vedere îmbunătățirea mediului de afaceri din România, precum și creșterea bunăstării tuturor românilor. În domeniul impozitului pe profit obiectivul principal la nivel național și european este reprezentat de lupta împotriva evitării plății impozitului și a planificării fiscale agresive, prin promovarea unor măsuri care să contracareze erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor", se mai arată în proiectul citat.

În domeniul impozitelor directe se au în vedere impozitul suplimentar pe profitul obținut din domeniul resurselor naturale: impozitarea suplimentară a profiturilor obținute din extracția de resurse naturale și neprelucrate în România, prin adoptarea unei noi legi în domeniu și eliminarea impozitului pe construcții.

De asemenea, în domeniul TVA au fost adoptate o serie de măsuri cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2017, printre care reducerea la 19% a nivelului cotei standard de TVA, introducerea regimului special de TVA pentru agricultori, abrogarea prevederilor referitoare la Registrul operatorilor intracomunitari etc.

"Pe termen mediu, principalele obiective în domeniul TVA vizează reducerea la 18% a nivelului cotei standard de TVA, începând cu 1 ianuarie 2018", se mai arată în proiect.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: