UE testeaza metodele de aparare ale bancilor impotriva atacurilor cibernetice

Data publicarii: 23-01-2017 | Economie

Uniunea Europeana ia in considerare testarea metodelor de aparare ale bancilor impotriva atacurilor cibernetice, deoarece industria devine din ce in ce mai vulnerabila la hackeri, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

În ultimii ani a crescut numărul și complexitatea atacurilor cibernetice împotriva băncilor, infractorii găsesc noi metode, pe lângă obținerea ilicită a datelor conturilor online ale clienților.

Autoritățile globale de reglementare au înăsprit cerințele de securitate pentru bănci, din cauza atacurilor cibernetice, și în unele state sistemele de securitate ale creditorilor sunt verificate.

Dar complexitatea atacurilor este în creștere, arată datele SWIFT, sistemul de plăți bancare internaționale.

Băncile "nu reușesc să-și demonstreze capacitatea de a face față creșterii amenințării din partea celor care obțin acces neautorizat la sistemele și datele lor cheie", a avertizat în decembrie Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Următorul pas al autorităților europene de reglementare în vederea întăririi securității ar putea fi un test de stres desfășurat la nivelul UE.

Comisia Europeană (CE) evaluează noi inițiative menite să contracareze atacurilor cibernetice, a declarat un oficial al CE pentru Reuters.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat anul trecut că va înființa o bază de date în care va înregistra atacurile cibernetice cu care se confruntă creditorii din cele 19 state ale zonei euro. Dar schimbul de informații pe acest subiect între autoritățile naționale rămâne restrâns.

Comisia Europeană analizează dacă un test la nivelul UE ar întări securitatea, pe lângă controalele pe care le desfășoară deja autoritățile naționale, susțin sursele.

Autoritatea Bancară Europeană, care derulează testele de stres din rândul principalelor bănci din Europa, ar urma să anunța în această vară detaliile următorului exercițiu, planificat pentru mijlocul lui 2018.

Un oficial EBA a declarat că securitatea cibernetică este pe agenda instituției dar încă nu a fost luată nici o decizie privind posibile teste de stres. Președintele EBA, Andrea Enria, a cerut statelor membre ale UE să testeze metodele de apărare ale băncilor împotriva atacurilor cibernetice.

Analiștii susțin că cele mai recente teste de stres derulate în rândul principalelor bănci din Europa nu au reușit să atenueze temerile investitorilor privind profitabilitatea sectorului bancar și nu au analizat unele riscuri, cum ar fi efectele ratelor negative ale dobânzilor și impactul deciziei Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană (Brexit).

Conform testelor de stres din 2016, banca italiană Monte dei Paschi, grupul austriac Raiffeisen, banca spaniolă Banco Popular și două dintre principalele instituții financiare irlandeze au obținut cele mai slabe rezultate.

Un test de stres este o simulare a mai multor scenarii diferite de criză financiară prin care poate fi testată soliditatea instituțiilor bancare. Autoritatea Bancară Europeană, care a supus la teste de stres un număr de 51 de bănci din zona euro, a subliniat că rezultatele acestor teste arată că mai sunt multe de făcut pentru a pune băncile într-o poziție solidă.

Au fost câteva surprize: rezultatele sub așteptări înregistrate de principalele instituții financiare irlandeze și grupul britanic Barclays, în timp ce băncile germane Deutsche Bank și Commerzbank s-au descurcat mai bine decât se anticipa.

În 2016 a fost a treia rundă de teste de stres derulate în UE după ce contribuabilii au salvat mai multe bănci după criza financiară din 2007-2009. De data aceasta, pentru prima dată, testele derulate de EBA au inclus și impactul unor riscuri precum amenzile și înțelegerile în justiție asupra capitalului băncilor.

Potrivit calculelor EBA, impactul total al amenzilor și înțelegerilor asupra capitalului băncilor ar fi de 71 miliarde de euro. Cel mai mare impact ar proveni însă de pe urma pierderilor provocate de pe urma creditelor, pierderi care s-ar ridica la 350 miliarde de euro la toate băncile testate.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: